Αρχική > Uncategorized > Ισραηλινή Επιστήμονας Κερδίζει το Βραβείο Νομπέλ Χημείας

Ισραηλινή Επιστήμονας Κερδίζει το Βραβείο Νομπέλ Χημείας

Οκτώβριος 8, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Πηγή: Jean Cohen

Η Ισραηλινή επιστήμονας, Άντα Γιόνατ, διακεκριμένη ερευνήτρια στον τομέα της δομικής βιολογίας κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ Χημείας την Τέταρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής Νομπέλ στη Στοκχόλμη.  Η Γιόνατ μοιράζεται το Βραβείο με τον Βενκάτραμαν Ραμικρισνάν από την Μεγάλη Βρετανία και τον Αμερικανό Τόμας Α. Στάϊνιτς για την έρευνά που έκανε σχετικά με την δομή και την λειτουργία των ριβοσωματων.

Η Γιόνατ, επικέντρωσε την έρευνά της στην δομή των ριβοσωμάτων, ένα μέρος των κυττάρων που συνθέτει τις πρωτεΐνες και μετατρέπει τον γενετικό κώδικα στην παραγωγή των πρωτεϊνών. Η Γιόνατ ήταν η πρώτη ισραηλινή βιολόγος που εργάστηκε για την NASA με την αποστολή ερευνητικού υλικού στο διάστημα.  Έχει συνεργαστεί με τη NASA σε 12 αποστολές.

Η έρευνές της συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων αντιβιοτικών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων.

Η Γιόνατ είναι η τέταρτη κατά σειρά γυναίκα που κερδίζει το Βραβείο Νομπέλ Χημείας και η πρώτη από το 1964, όταν η Ντόροθι Κροούφουτ Χότζκιν κέρδισε το βραβείο.

«Είμαι τρισευτυχισμένη», είπε η Γιόνατ όταν έμαθε για την νίκη.  «Νομίζω ότι ήταν θαυμάσιο όταν έγιναν οι ανακαλύψεις. Πρόκειται για μία σειρά ανακαλύψεων.  Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο.»

Η Γιόνατ είναι Καθηγήτρια και Διευθύντρια Ερευνών στο τομέα της δομικής βιολογίας και της βιοχημείας στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Βάϊσμαν στην πόλη Ρεχόβοτ.

Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις έρευνές της τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο του Ισραήλ και  το Βραβείο Γούλφ στη Χημεία.

Και οι τρείς βραβευθέντες φέτος κατασκεύασαν τρισδιάστατα μοντέλα που παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα αντιβιοτικά επικολλούνται στα ριβοσώματα.

«Αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται τώρα από επιστήμονες για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, βοηθώντας στην διάσωση ζωών και την μείωση της οδύνης των ανθρώπων,» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η ακαδημία. Και τρείς επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία μέθοδο που αποκαλείται «κρυσταλλογραφία με ακτίνες» για να χαρτογραφηθεί η θέση κάθε άτομου στα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που συνθέτουν τα ριβοσώματα,» δήλωσε η ακαδημία.

Ο Άλφρεντ Νόμπελ, ένας Σουηδός βιομήχανος που ανακάλυψε την δυναμίτιδα, καθιέρωσε τα Βραβεία Νομπέλ στην διαθήκη του το 1895.  Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν έξι χρόνια αργότερα

Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό τον 10 εκατομμυρίων Κρόνορ (1.4 εκατομμύρια δολάρια, ένα χρυσό μετάλλιο και μία πρόσκληση στην τελετή απονομής στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.  Το Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας).

Ο Ισραηλινός φυσικός, Γιακίρ Αχαρόνοβ έχασε το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής παρά τις προβλέψεις ότι κατά πάσα πιθανότητα θα το κέρδιζε.  Η επιτροπή απένειμε το βραβείο της φυσικής στους μηχανικούς που ανέπτυξαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιείται στην ψηφιακή φωτογράφηση, προτιμώντας με αυτό τον τρόπο να απονέμουν το βραβείο σε ανθρώπους που ανέπτυξαν μία χρήσιμη τεχνολογία αντί να βραβεύσουν εκείνους που ασχολούνται με την θεωρητική φυσική, στην οποία επικεντρώνεται ο Αχαρόνοβ.

Ο τελευταίος Ισραηλινός που κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ ήταν ο Γισραέλ Ρόμπερτ Αούμαν, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 2005 για την έρευνα που έκανε σχετικά με τις διενέξεις και την συνεργασία μέσω της θεωρίας παιγνίων.  Μοιράστηκε το βραβείο με τον Τόμας Σέλινγκ.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: