Αρχική > Uncategorized > Ειρήνη Ισραήλ-Ιορδανία: 15 Χρόνια Μετά…

Ειρήνη Ισραήλ-Ιορδανία: 15 Χρόνια Μετά…

Οκτώβριος 26, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Πηγή: The Israel Project (TIP) και Jerusalem Post.

Στην 15η επέτιο ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, οι Ιορδανοί (70% Παλαιστίνιοι) βγήκαν στους δρόμους με διαδηλώσεις κατά της ειρήνης και την απαίτηση να ακυρωθεί η ειρηνευτική επίτευξη.

Jordanian unionists set an...

Jordanian unionists set an Israeli flag on fire during a sit-in to mark the anniversary of the peace treaty between Jordan and Israel, in Amman, Jordan, Monday. The unionists called for the abolition of the treaty.
Photo: AP

Στην 15η επέτιο ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, μία νέα έρευνα από το The Israel Project (TIP) δείχνει έντονη Ιορδανική εχθρότητα ενάντια του Ισραήλ. Η έρευνα έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις 250 Ιορδανών, 250 άτομα από την Γάζα, 250 από την Δυτική Όχθη και 500 Αιγυπτίους.

Ο Ιορδανικός πλυθησμός είναι κυρίως Παλαιστίνιοι (70%). Ούτε ένας Ιορδανός δεν έχει θετική γνώμη για το Ισραήλ, ένα επίπεδο μη αποδοχής, που η εταιρία δεν έχει δει ποτέ στην 29χρονη ερευνητική της ιστορία, για κανέναν και καμία οντότητα. Σε κλίμακα 0-100, το 99% των Ιορδανών ψήφισε από 0-25.

Ακόμα και μετά από 15 χρόνια ειρήνης, οι Ιορδανοί δεν έχουν αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι το Ισραήλ είναι ένα μόνιμο κράτος. Λιγότερο από ¼ των ερωτηθέντων, στην Ιορδανία, πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα ύπαρξης, και τα ¾ πιστεύουν ότι το Ισραήλ «δεν είναι εδώ απαραίτητα για να μείνει μόνιμα». Δεν είναι επομένως περίεργο ότι οι περισσότεροι Ιορδανοί δεν θέλουν να έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ιορδανοί είναι μοιρασμένοι 50-50 για την λύση των 2 κρατών και γενικώς συμφωνούν, εκ των υστέρων, (50% προς 35%), ότι ο Yasser Arafat της PLO έπρεπε να είχε αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Clinton και της αριστερής κυβέρνησης του Ehud Barak στο Camp David. Όμως το 66%, πιστεύει ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων τα επόμενα 5 χρόνια.

Ενώ μόνο με μικρή πλειοψηφία πιστεύει στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, τα ¾ υποστηρίζουν την Τρομοκρατία και συμφωνούν πως η επίθεση κατά Ισραηλινών πολιτών ή η αποστολή βομβιστών αυτοκτονίας είναι ένας σωστό τρόπος μάχης.

Και ενώ η κρίση στη Γάζα αύξησε την υποστήριξη των Αιγυπτίων και των Παλαιστινίων στις Δυτ. Όχθη και Γάζα, ότι πρέπει να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις, οι Ιορδανοί είναι έξω από τον χορό και δεν επιρρεάζονται άμεσα από τους πολέμους. – έτσι οι Ιορδανοί υποστηρίζουν την συνέχιση πυραυλικών επιθέσεων 2 προς 1.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ιορδανοί μαθαίνουν τις ειδήσεις για την περιοχή μόνο από τα Αραβικά ΜΜΕ και το αποτέλεσμα αυτού είναι καταστροφικό. Είναι σημαντικό για την Ιορδανία να ανοίξει την ειδησιογραφία και σε άλλα τηλεοπτικά δύκτια που δείχνουν την πραγματικότητα πολλών προγραμμάτων συμβίωσης ανάμεσα Εβραίων και Αράβων που εργάζονται μαζί για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδας για το μέλλον.

Η παραπάνω έρευνα έγινε μεταξύ 8 και 16 Ιουλίου, 2009.

http://israelyesgr.bravejournal.com

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: