Αρχική > Uncategorized > H Επισκίαση της Αραβο-Ισραηλινής Διένεξης

H Επισκίαση της Αραβο-Ισραηλινής Διένεξης

Δεκέμβριος 28, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Του Michael J. Totten 18 Δεκεμβρίου, 2009

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα κοινής γνώμης, που έγινε από τους οικοδεσπότες των συνεδρίων Doha Debates στο Qatar, καθαρή πλειοψηφία 18 Αραβικών χωρών τώρα πιστεύει ότι το Ιράν είναι μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην Μέση Ανατολή από ότι το Ισραήλ. Οι ηγεσίες στις περισσότερες από αυτές τις χώρες το αναγνωρίζουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα που και ο μέσος πολίτης από αυτές τις χώρες αναγνωρίζει το ίδιο πράγμα είναι καλοδεχούμενα νέα για όλους στην περιοχή, εκτός από την Ιρανική κυβέρνηση, την Χαμάς και την Χε(σ)εμπόλλικα.

Μερικοί μπορεί να τους είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι τόσοι πολλοί Άραβες αντιλαμβάνονται το Ιράν ως μεγαλύτερη απειλή. Ας αφήσουμε στη άκρη το γεγονός ότι το Ιράν είναι πράγματι μεγαλύτερη απειλή. Οι Άραβες και οι Πέρσες μισούν ο ένας τον άλλον για περισσότερο από 1000 χρόνια, από τότε που οι Άραβες κατέκτησαν το αρχαίο Ιράν και αλλαξοπίστησε τους Πέρσες στο Ισλάμ. Η μακροχρόνια εθνική εχθρότητα επιβαρύνεται με θρησκευτικό σεχτεριανισμό. Οι περισσότεροι Άραβες είναι Sounni – οι περισσότεροι Πέρσες είναι Shia και ανάμεσά τους πολεμούν από τον 8ο αιώνα.

Μετά την Ιρανική επανάσταση ενάντια του  Shah Reza Pahlavi το 1979, το Ισλαμικό κράτος του Ayatollah Ruhollah Khomeini’s εκτινάχθηκε στην Αραβική Μέση Ανατολή με μία καμπάνια ιμπεριαλισμού και τρομοκρατίας. Ο Khomeini ποτέ δεν έκρυψε τις επιδιώξεις του να ηγηθεί του Ισλαμικού κόσμου, και η κυβέρνηση που δημιούργησε χτυπάει ανελέητα την Αραβική Sounni τάξη.

Το Ιράν είχε άπταιστες σχέσεις με το Ισραήλ πριν ο Khomeini έσκισε τηνσυμμαχία και συμμάχισε με την Αραβική πλευρά. Το ίδιο και ο επόμενος ηγέτης Ali Khamenei, χρησημοποίησε τον βίαιο αντι-Σιωνισμό για να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Αράβων. Αυτή η τακτική είχε επιτυχία για λίγο. Οι περισσότερες Αραβικές κυβερνήσεις δεν το πίστεψαν, όμως ο κόσμος στο δρόμο το πίστεψαν.

Μέχρι το 2006, το Ιράν, παρόλο που έχει Περσική και Shia πλειοφηφία, κατάφερε να ανεβάσει το κασέ του ανάμεσα στους Sounni Άραβες με τις επιθέσεις στο Ισραήλ από το Λίβανο μέσω της Χεσμπολλά. Οι Λιβανέζοι Sounni δεν ήταν πολύ χαρούμενοι, αλλά οι Sounni της Αιγύπτου και της Συρίας ήταν. Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας ανησύχησαν τόσο που καταδίκασαν την Χεσμπολλά που άρχισε τον πόλεμο!

Αυτό ήταν πρωτάκουστο. Ενώ πολλοί λίγοι κατάλαβαν την σημασία αυτού στην Δύση, στην Μέση Ανατολή ήταν μεγάλα νέα, τόσο που μερικοί παρανοϊκοί Λιβανέζοι Σία άρχισαν να φοβούνται ότι οι Sounni και οι Ισραηλινοί συνωμοτούσαν εναντίων τους!  🙂

“Οι Άραβες του Κόλπου δίνουν βόμβες στο Ισραήλ για να σκοτώσουν τους συνανθρώπους μου!” μου είπε ένας σε κάποια διαδήλωση της Χεσμπολλά στο κέντρο της Βυρητού. Ο τύπος ήταν τρελλός βέβαια. Το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αγοράσει βόμβες από τον Κόλπο και κανείς στον Κόλπο δεν θα δώριζε ή θα πουλούσε όπλα στο Ισραήλ ακόμα και αν το Ισραήλ το ζητούσε. Ωστόσο, αυτός ο τύπος σωστά αντιλήφθηκε ότι οι Σούννι στην περιοχή δεν είναι τόσο διαθέσιμοι να συμμαχήσουν ενάντια του Ισραήλ όπως παλιά.

Η Αραβο-Ισραηλινή διένεξη είναι ένα τίποτα, ένα μικρό ιστορικό χαλικάκι συγκριτικά με τις διαμάχες αναμεσα στους Άραβες και τους Πέρσες και ανάμεσα στους Sounni και Shia. Η Αραβο-Ισραηλινή διένεξη έχει διαρκέσει κλάσματα του χρόνου και έχει σκοτώσει σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με την Αραβο-Περσική διένεξη. Μόνο στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ την δεκαετία του 1980, οι Άραβες και οι Πέρσες σκοτώσαν εκατοντάδες χιλιάδες ενός του άλλου. Ο εμφύλιος ανάμεσα στους Sounni και Shia μιλιταριστές στην Βαγδάτη πριν μερικά χρόνια ήταν πιο βίαιη από κάθε άλλο Ισραηλινο-Παλαιστινιακό πόλεμο.

Πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να το συνηδητοποιήσει αυτό ο μέσος Άραβας πολίτης. Για κάποιο χρονικό διάστημα οι Αραβικές κυβερνήσεις δεν είχαν τα ίδια πιστεύω με τους πολίτες τους. Όμως τώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει πια αυτή η μή-ταύτιση ιδεών.

Χάρη στην ξεροκεφαλιά της Ιρανικής κυβέρνησης και επιμονή της ανάπτυξης Πυρηνικών όπλων, το αρχαίγονο μίσος ανάμεσα στους Πέρσες και τους Άραβες, και Shia  εναντίων Sounni, ίσως τελικά να αρχίσει να επισκιάζει την Αραβο-Ισραηλινή διαμάχη.

Τα περισσότερα Δυτικά ΜΜΕ και υπουργεία Εξωτερικής Πολιτικής ακόμα δεν το έχουν καταλάβει αυτό. Οι επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ και Ισραήλ είναι βαθύτατες και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό η Washington και η Ιερουσαλήμ τόσο το καλύτερο.

https://israelyesgr.wordpress.com

Γράψτε Σχόλιο

 1. denis
  Δεκέμβριος 28, 2009 στο 1:09 μμ

  kapote sto palio site eixa anaferthei stin Yemeni. (opos episeis sto pakistan ).
  vlepete to augo tou fidiou yparxei pantou . eine lathos na stoxopoiite mono to Iran ,
  Η πτέρυγα της αλ Κάιντα στην Υεμένη δήλωσε ότι θα εκδικηθεί για τις επιδρομές που έγιναν αυτό το μήνα κατά της οργάνωσης, που, όπως λέει, εκτλέστηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 50 ανδρών, γυναικών και παιδιών, αναφέρει διαδικτυακή ανακοίνωση της οργάνωσης.

  Nαυτεμπορική

 2. Δεκέμβριος 28, 2009 στο 4:27 μμ

  … και με την νέα, μερικώς αποτυχημένη, τρομοκρατική επίθεση από τον Νιγιριανό, βλέπουμε τώρα να μιλάνε για αλλαγή του πολεμικού τόπου. Κάποιος είπε στην Τελεόραση (δεν πρόσεξα ποιος ήταν) ότι «το Ιράκ ήταν ο πόλεμος του χθες, το Αφγανιστάν ο πόλεμος του σήμερα και η Υεμένη ο πόλεμος το αύριο» όπου ίσως και να γίνουν κάποιες προειδοποιητικές πολεμικές επιχειρήσεις για την διάλυση των τρομοκρατικών κέντρων εκεί.

  Εν τω μεταξύ, γίνεται και ένας πόλεμος μεταξύ ομάδων της Υεμένης και της Σαουδ. Αραβίας, κάτι που δεν έχει δώσει κανείς σημασία…

 3. denis
  Δεκέμβριος 29, 2009 στο 10:07 πμ

  The strategic and military ties between Greece and Israel are deepening in reverse proportion to Turkey’s estrangement from Israel and its growing closeness to Iran and Syria, DEBKAfile’s military sources report. Significantly, when the commander of the Greek Navy, Vice Admiral G. Karamalikis secretly visited Israel earlier this month, he won the sort of red carpet which the Israel Defense Forces high command rarely gives foreign military visitors.

  Israeli Navy chief Vice Adm. Eli Marum took him around Navy HQ in Haifa port plus unusual tours of the top-secret INS Dolphin Type 800 submarine and the Saar V class INS Eilat 501 corvette.

  The Dolphin is ranked as Israel’s premier long-distance deterrent weapon and believed by Western military experts to carry nuclear-capable cruise missiles.

  The Eilat was part of the Israeli submarine’s escort when it passed through the Suez Canal last June, starting out from the Mediterranean and heading to the Red Sea and back. Vice Adm. Marum accompanied the visitor and briefed him on the navy’s operational capabilities.

  This demonstration focused on the vessels Israel has thrust to the fore in the last two years for Iran’s benefit, to display the extent of its long-distance military reach as far as Iran’s shorelines, the Persian Gulf and the Arabian Sea.

  The military partnership between Israel and Greece is not new. In June 2008, their two air forces and navies conducted a joint war game, during which 100 Israeli fighter-bombers flew out from their bases as far as Greek skies and back, spanning a distance roughly equal to that between Israel and Iran. The exercise was meant to show Tehran the Israeli Air Force’s ability to cover the distance to Iran’s nuclear facilities and back. According to Western military sources, the maneuver included practice sorties by Israeli warplanes against Russian-made S-300 anti-missile missile batteries deployed by the Greek Army.
  http://www.debka.com/headline.php?hid=6434

 4. denis
  Δεκέμβριος 29, 2009 στο 11:55 πμ

  Ο πιο μεγάλος φόβος της Τεχεράνης
  O μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αγιατολάχ και τους στρατιωτικούς που κυβερνούν το πολυεθνικό Ιράν δεν προέρχεται από το ετοιμοπόλεμο δημοκρατικό κίνημα της αντιπολίτευσης που μάχεται για τη μεταρρύθμιση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Προέρχεται από την αυξανόμενη επιθετικότητα των αυτονομιστικών ομάδων των Κούρδων, Βαλούχων, Αζέρων και Αράβων. Οι εθνικές μειονότητες αποτελούν συνολικά το 44% του πληθυσμού της χώρας, που κατοικείται κυρίως από Πέρσες.
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=6&artId=285807&dt=29/12/2009

  to idio megalo provlima antimetopizei h
  tourkia

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: