Αρχική > Uncategorized > Το Ισραήλ δεν Ευθύνεται Μόνο του στην Διαμάχη με την Τουρκία.

Το Ισραήλ δεν Ευθύνεται Μόνο του στην Διαμάχη με την Τουρκία.

Ιανουαρίου 13, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Σχόλιο Ισραελμαν (Israelman): Είχα αναφέρει στην ανάρτηση για την Αριστερή εφ. San Francisco Chronicle που είναι σταθερά ενάντια του Ισραήλ, ότι αυτήν την  φορά υποστηρίζει το Ισραήλ.  Τώρα πάλι, άλλη μία κλασσική Αριστερή  εφ. Haaretz (με ενημέρωσε ο σχολιαστής Theo), παίρνει μια πιο μέση στάση. Βλέπουμε δραματικές μετακινήσεις παγκοσμίως υποστήριξης του Ισραήλ ακόμα και από κλασσικές πηγές αντι-Ισραηλινής πολιτικής.

Πηγή: Του Aluf Benn, Ανταποκριτής εφ. Haaretz

https://israelyesgr.wordpress.com

Ο Υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman απέδειξε για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα, την πολιτική της «επιθετικής αντίδρασης» στις συκοφαντίες κατά του Ισραήλ στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Λίμπερμαν επιθυμούσε να αρχίσει σοβαρές διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ως απάντηση της εκπομπής επεισοδίου Τουρκικής τηλεοπτικής σειράς, στην οποία απεικονίζονται οι πράκτορες της Μοσάντ ως δολοφόνοι. Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε ότι θα ήταν αρκετό να επιπλήξει τον Τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ.

Ο Λίμπερμαν και ο αναπληρωτής του, Danny Ayalon, αποφάσισαν να μεγιστοποιήσουν αυτό το χτύπημα: Ο πρεσβευτής εκλήθη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού στην Κνεσέτ  (Ισραηλινή Βουλή), και μαζί του ήρθαν και η κάμερες των Ισραηλινών καναλιών 2 και 10. Ο Ayalon εξήγησε για τις κάμερες αυτό που ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει: Ο Τούρκος πρέσβης, χαμογελώντας άβολα, καθόταν σε ένα χαμηλό καναπέ, απέναντι από τρεις Ισραηλινούς με παγωμένα πρόσωπα καθισμένοι σε ψηλές καρέκλες, και μόνο μία σημαία. Αυτός είναι ο τρόπος με το οποίο εκτελούνται οι οδηγίες του Λίμπερμαν σχετικά με την προστασία της εθνικής τιμής.

Όπως ο Λίμπερμαν, έτσι και ο Νετανιάχου πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί με σθένος στην αντισημιτική και αντι-Ισραηλινή προπαγάνδα στο εξωτερικό. Αλλά είναι αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός γνώριζε ή περίμενε την σκηνοθετημένη ταπείνωση του Τούρκου πρέσβη να ανοίξει την αυλαία των βράδυνών δελτίων ειδήσεων. Ο Λίμπερμαν έχει αποδείξει ότι ακόμη και αν αυτός δεν είναι ευπρόσδεκτος προσκεκλημένος στο εξωτερικό, είναι ικανός να θέσει τα γεγονότα στην εξωτερική πολιτική.

Την όλη υπόθεση μπορούμε να την δούμε σε τρεις κύκλους ή από τρεις απόψεις.

1. Στον εσωτερικό κύκλο του Ισραήλ, ο Λίμπερμαν προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι ο προστάτης της εθνικής τιμής και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος αναμένεται στην Άγκυρα την Κυριακή σε μια προσπάθεια να διασώσει τις σχέσεις, είναι ένας αδύναμος ανθρωπάκος μπροστά στους κακούς Τούρκους. Ο Λίμπερμαν είναι θυμωμένος με τον Μπαράκ που εμπόδισε το Ariel University Center να αναγνωρισθεί ως  πανεπιστήμιο, και τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι το κόμμα Yisrael Beiteinu θα καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια πoυ έχουν προωθηθεί από το Αριστερό (Labor) κόμμα του Μπαράκ.

2. Στον εξωτερικό κύκλο υποθέσεων, το Ισραήλ δεν  είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την καταστροφή των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχασε καμία ευκαιρία να κάνει σκληρή άμεση κριτική στο Ισραήλ που άρχισε από την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (Operation Cast Lead). Τη Δευτέρα ο Ερντογάν βρυχήθηκε για άλλη μια φορά, ενώ ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Hariri Sa’ad στάθηκε στο πλευρό του, κατηγορώντας το Ισραήλ για «υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας», «κλοπή νερού», και κάλεσε τον κόσμο να ασχοληθεί με τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Dimona, όπως με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ισραήλ είναι σύνθετες/πολύπλοκες: Αυτός είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε περιοχή, αλλά είχε καλές σχέσεις με τον Αριέλ Σαρόν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης από την Γάζα, και, πριν από την  Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι, επίσης με τον Εχούντ Ολμέρτ. Ωστόσο τώρα μποϋκοτάρει τον Νετανιάχου.

3. Στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου – η στρατηγική άποψη -, η Τουρκία είναι κοντά στην κορυφή του καταλόγου των αποτυχιών του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Η συμφιλίωση του Ομπάμα με τον Ισλαμικό κόσμο άρχισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι Τούρκοι δεν απάντησαν θετικά σ ‘αυτόν και προτίμησαν να το γυρίσουν «προς ανατολάς,» και σύμφωνα με Νετανιάχου, προς την Τεχεράνη και τη Δαμασκό.

Η προηγούμενη Δημοκρατική διοίκηση, αυτή του Μπιλ Κλίντον, κατόρθωσε να συνδέσει την Τουρκία και το Ισραήλ σε μια στρατηγική συμμαχία που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Η καθοδική πορεία άρχισε υπό τον Τζορτζ Μπους, αλλά κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησης του Ομπάμα τα πάντα κατέρρευσαν. Οι Αμερικανοί πρέπει να αναρωτηθούν πώς συνέβη αυτό και κατά πόσον η Τουρκία έχει «χαθεί». Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση για το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jim Jones, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.

Σε συνέχεια του παραπάνω συμβάν με τον Τούρκο πρέσβη, συνέβη το παρακάτω που μας ενημέρωσε ο σχολιαστής Denis… και το καβγαδάκι συνεχίζεται…

Η Τουρκία σε αυστηρό ύφος ζητά από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την κακομεταχείριση του τούρκου πρεσβευτή.

Η Τουρκία απαίτησε σήμερα να της ζητηθεί “συγγνώμη” από το Ισραήλ για την κακή μεταχείριση χθες του τούρκου πρεσβευτή που δέχτηκε σφοδρές κατηγορίες για αντισημιτισμό, σε ένα νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης που προσβάλει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Λίγο αργότερα σήμερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία, Γκάμπι Λεβί, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να δεχτεί τις τουρκικές διαμαρτυρίες για το ζήτημα αυτό. Έγινε δεκτός από τον υφυπουργό Φερνούν Σινιρλίογλου.

Ο κ. Σινιρλίογλου εξέφρασε τη λύπη του για την επίθεση που δέχτηκε ο τούρκος πρεσβευτής από τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλον με αφορμή μια τηλεταινία που προβάλλεται στην Τουρκία και που παίρνει αντισημιτικές θέσεις κατά του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά μμε δημοσιεύουν σήμερα φωτογραφίες των δύο ανδρών που στέκονται απέναντι ο ένας στον άλλον μάλλον εχθρικά, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν έδωσαν τα χέρια για την καθιερωμένη φωτογραφία. Λέγεται επίσης ότι ο τούρκος πρεσβευτής περίμενε πολλή ώρα για να γίνει τελικώς δεκτός από τον ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών.

Είναι το δεύτερο παρεμφερές επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών αφού προσφάτως είχε γίνει πάλι διπλωματικό επεισόδιο όταν το Ισραήλ ενοχλήθηκε από άλλη τουρκική ταινία που παρουσίαζε τα μέλη της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ ως εξαιρετικά σκληρούς ανθρώπους που βασανίζουν αθώους πολίτες. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί πολύ μετά και από την σκληρή κριτική που άσκησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας πέρυσι.

Παρά τις εντάσεις ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ προβλέπεται πως θα πάει την Κυριακή στην Τουρκία για να συναντηθεί με τούρκους αξιωματούχους, όπως έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και πριν από το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=10626&catid=7

Γράψτε Σχόλιο

https://israelyesgr.wordpress.com

 1. theo
 2. Ιανουαρίου 13, 2010 στο 3:12 μμ

  Apo καιρο εχω πει και επισημανει οτι δεν ειναι δυνατον η Τουρκια απο μονη της να αυτομολησε και να κανει τετοιο τσαμπουκα στο Ισραηλ.
  Αυτο το φαινομενο πρπει να προβληματισει τους…………….Ελληνες γιατι οι Ισραηλινοι ειναι ουτως η αλλως στο στομα του λυκου.
  Αν υπηρχε ηγεσια θα ειχε σοβαρα think tanks για να αναλυσουν αυτο το επικινδυνο και ανησυχητικο φαινομενο.
  Ειναι και η περιεργη συμπεριφορα του Ομπαμα που ειναι το κερασακι στην τουρτα κανοντας το τοπιο για εμας ακομα πιο επικινδυνο.
  Και οπως με τις τραπεζες πρεπει να γινουν συμμαχιες και συγχωνευσεις για να επιβιωσουν, ετσι και σε μας……….οπερ εδει δειξε !!!!!!!!!

 3. denis
  Ιανουαρίου 18, 2010 στο 12:37 μμ

  i tourkia ypografi synfonia me tin nazistiki germania. opos xerete i istoria den allazei .oute oi synithies

 4. denis
  Ιανουαρίου 18, 2010 στο 12:39 μμ

  eimoun savatokyriako stin Girona tis katalonias exo vgalei photografies apo tin evraiki synikia . i girona exei tin pio kala diatirimeni meseoniki evraiki synikia tis evropopis ( prin oi ispanoi dioxoun tous sefardites )

 5. Ιανουαρίου 18, 2010 στο 4:37 μμ

  Παρόμοιο ήταν και στο Toledo, λίγο έξω από την Μαδρίτη που είχα επισκεφτεί πριν χρόνια. Μάλιστα, μέσα στην πόλη του Τολέδο, βρήκα ένα σπίτι, που είχε κολλημένο μέσα στον τοίχο το όνομα της οικογένειάς μου (Vila de…xxxxx…) – δεν γνωρίζω βέβαια αν το σπίτι ήταν της δικής μου οικογένειας αφού υπήρχαν πολλοί με το ίδιο επώνυπο.

  Τις φωτογραφείες ίσως να τις βρει χρήσιμες ο Abravanel, που γράφει συχνά αναλυτικά ιστορικά άρθρα για τον Εβραϊσμό της Ελλάδος και των Σεφαραδιτών που ήρθαν στην Ελλάδα από Ισπανία.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: