Αρχική > Uncategorized > Τα Βραβεία Ανέντιμης Ελληνικής Δημοσιογραφίας.

Τα Βραβεία Ανέντιμης Ελληνικής Δημοσιογραφίας.

Ιανουαρίου 17, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Πηγή: Του Ζαν Κοέν 17.1.2010

https://israelyesgr.wordpress.com

Βραβείo Δημοσιογραφικής ΠατάταςΑπό φέτος η σελίδα καθιερώνει τα βραβεία ανέντιμης δημοσιογραφίας «Η Χρυσή Πατάτα».

Τα βραβεία αυτά  η σελίδα θα τα απονέμει σε ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια, και ειδήσεις που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ με τρόπο είτε παραπλανητικό, είτε ψεύτικο, είτε προκατειλημμένο σχετικά με το Ισραήλ,την Αραβό-Ισραηλινή διαμάχη και τον αντισημιτισμό , και που σκοπό είχαν μόνο την δαιμονοποίηση του Ισραήλ και των Εβραίων.

Πατάτα  Δημοσιογραφικής Υποκρισίας
Από κοινού η εφημερίδα City Press, του Γιώργου Κύρτσου και της τότε διευθύντριας του Ματίνα Στεβή. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Γάζας η  κυρία Στεβή είχε δηλώσει από την εφημερίδα της ότι δεν θα δημοσίευε τα δελτία τύπου της Πρεσβείας του Ισραήλ διότι αποτελούσαν «προπαγάνδα του αισχίστου είδους και του κατωτέρου επιπέδου.»  Το όλο κείμενο:

Καμία δημοσιότητα για το Ισραήλ.
Δελτία πολέμου
Ματίνα Στεβή
15-01-2009


Από τη δεύτερη ημέρα των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, το γραφείο Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα άρχισε να στέλνει στην επαγγελματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου δελτία «ενημέρωσης». Με την πάροδο των ημερών και την επιδείνωση της κατάστασης, η αλληλογραφία εντατικοποιήθηκε. Εσχάτως, μάλιστα, έχω αρχίσει να λαμβάνω μέχρι και παρουσιάσεις προγράμματος Power Point με φωτογραφίες τραυματισμένων Ισραηλινών από επιθέσεις της Χαμάς στα αγγλικά, όπως ακριβώς τις στέλνουν οι αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ στις ανά τον κόσμο πρεσβείες.

Χθες δημοσιογράφος της εφημερίδας μας πήγε στην πρεσβεία του Ισραήλ για να παρακολουθήσει υποτιθέμενη ενημέρωση/συζήτηση από τον πρέσβη και κάποιον Ισραηλινό δημοσιογράφο. Τόσο μέσω των δελτίων που λαμβάνουμε όσο και στην κατ’ ιδίαν επαφή που είχε ο συνεργάτης μας, κατέστη σαφές ότι η μόνη διάθεση που υπάρχει από μεριάς Ισραήλ είναι για προπαγάνδα του αισχίστου είδους και του κατώτερου επιπέδου. Το Τελ Αβίβ όχι απλώς δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα που διαμορφώνει ο πλανήτης για τους Ισραηλινούς, αλλά επιμένει να κατακλύζει τα δημοσιογραφικά γραφεία με ξεδιάντροπα ψεύδη, σάμπως είμαστε αγράμματοι, ανιστόρητοι και μωρόπιστοι.

Η «City Press» και η «Free Sunday» δεν θα διαθέσουν ούτε ένα εκατοστό στις σελίδες τους για την προβολή των ισραηλινών θέσεων, όταν το Ισραήλ απαγορεύει στους ξένους ανταποκριτές να περάσουν στη Γάζα για να κάνουν ρεπορτάζ, όσο τους κρατά ακινητοποιημένους στα σύνορα, όσο βομβαρδίζει γραφεία ειδησεογραφικών πρακτορείων. Δεν νοείται να ζητείται με περίσσιο θράσος προώθηση της προπαγάνδας όταν χτυπιούνται αλύπητα ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, όταν απειλούνται με βύθιση καράβια που προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας για να προσφέρουν βοήθεια, όταν στοχοποιούνται άμαχοι με την πρόφαση ότι πίσω τους κρύβονται μαχητές της Χαμάς. Καμία δημοσιότητα για τα δελτία πολέμου του Ισραήλ, ακόμα και αν αυτή η στάση αντίκειται στη δέσμευσή μας για πολύπλευρη ενημέρωση. Έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν.

Σε απάντηση στην κυρία, λέγαμε μεταξύ των άλλων: «Διατείνεται η εν λόγω κυρία διευθύντρια ότι αρνείται να δημοσιεύσει υλικό από την ισραηλινή πρεσβεία διότι είναι προπαγανδιστικό. Ερώτηση κρίσεως: Θέλετε να μας πείτε ότι το υλικό που λαμβάνετε από την άλλη πλευρά δεν είναι προπαγανδιστικό αλλά επιστημονικές έρευνες, και διδακτορικές διατριβές και γιαυτό τις δημοσιεύετε? ΕΛΕΟΣ.»

Η όλη απάντηση στην μέση του άρθρου του Ζαν Κοέν.

Πατάτα Δημοσιογραφικής Προκατάληψης

Στον Γιώργο Δελαστίκ. Ο κύριος Δελαστίκ είναι τόσο προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ και τόσο εγκλωβισμένος στις   αριστερές ολοκληρωτικές πολιτικές του ιδέες που δεν μπορεί να δει τίποτα καθαρά. Ακόμα και την ειρήνη τη βρίσκει λανθασμένη. Στις 28.12.2009 ο Δελαστίκ δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα «Το Έθνος» με τίτλο «Kαζάνι που βράζει η Αίγυπτος». Μεταξύ των άλλων αποκαλεί την συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ «επαίσχυντη». «Όταν ο προκάτοχός του, ο Aνουάρ Σαντάτ, δολοφονήθηκε ως προδότης του αραβικού έθνους για την επαίσχυντη συνθήκη ειρήνης με το Iσραήλ που υπέγραψε στο Kαμπ Nτέιβιντ,…..» Όλο το άρθρο εδώ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=9132862.

Το γεγονός ότι από το 1978 δεν έχει σκοτωθεί ούτε ένας στα Ισραηλινό-Αιγυπτιακά σύνορα, ότι δεν έχει γίνει πόλεμος με όλα τα κακά που αυτό συνεπάγεται, και έχουν επιστραφεί όλα τα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ στον «Πόλεμο των Έξη Ημερών»  το 1967, δεν μετράει τίποτα για τον Δελαστίκ. Ίσως, διότι η συνθήκη αυτή δεν επιτρέπει την δαιμονοποίηση του Ισραήλ ακόμα περισσότερο. Η προκατάληψη του κυρίου αυτού είναι τόση μεγάλη που αν οι Ισραηλινοί αποφάσιζαν να τα μαζέψουν και να φύγουν από το Ισραήλ αφήνοντας τη χώρα στη Χαμάς και τον Αμπάς ο Δελαστίκ θα κατηγορούσε τους Ισραηλινούς ότι ο τελευταίος δεν έσβησε τα φώτα στο αεροδρόμιο.

Πατάτα Αντισημιστισμού
Στον αρχηγό του κόμματος ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη για το άρθρο του «Είναι Εβρ(αί)ως γνωστό»στην εφημερίδα του «Άλφα Ένα», 3.1.2009.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ «Είναι Εβρ(αί)ως γνωστό».

Στο άρθρο αυτό ο Καρατζαφέρης  αποκαλεί τους Εβραίους θεοκτόνους «Λίγο δύσκολο με μια φυλή που ΣΤΑΥΡΩΣΕ τον Θεό την μοναδική φορά που κατέβηκε στη γη.» και ότι είμαστε αιμοσταγείς «ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι ποια ΕΥΡΕΩΣ γνωστό σε όλο τον ΚΟΣΜΟ ότι ο ΕΒΡΑΙΟΣ μυρίζει ΑΙΜΑ.» Το ότι έγραψε κάτι τέτοιο ο Καρατζαφέρης δεν προξενεί εντύπωση. Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι με εξαίρεση, από ότι γνωρίζω, τον Πάσχο Μανδραβέλη (Είναι ευρέως γνωστό… ) στην Καθημερινή κανείς δεν αντέδρασε ούτε καν οι πολιτικοί μας. Το άρθρο αυτό είναι κλασσικό αντισημιτικό δείγμα της εποχής του Μεσαίωνα και του Ναζισμού, οπότε και δικαίως ο Καρατζαφέρης κερδίζει το βραβείο της Χρυσής Πατάτας του αντισημιτισμού. Πόσο μάλλον που η αντισημιτική του χάρη έφτασε μέχρι και στο εξωτερικό.

Πατάτα Δημοσιογραφικής Γαργάρας.
Σε όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ που δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη για τον τηλεμαραθώνιο που έγινε από την ΕΡΤ τον Φεβρουάριο και όπου μαζεύτηκαν 1.200.000€ για Χριστιανικό Νοσοκομείο που δήθεν καταστράφηκε (βλέπε Πρώτο βραβείο Χρυσή Πατάτα Ανέντιμης Δημοσιογραφίας) και που ήταν ψέματα. Η σελίδα αναρωτιέται αν αυτό το έκαναν τα ΜΜΕ:

1 Για να προστατεύσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

2 Γιατί προτιμούν να δαιμονοποιούν το Ισραήλ από την αλήθεια.

3 Για καθαρά αντισημιτικούς λόγους.

Πρώτο βραβείο Χρυσή Πατάτα Ανέντιμης Δημοσιογραφίας

Και τέλος το πρώτο βραβείο ανέντιμης δημοσιογραφίας για το 2009 απονέμετε στην ΕΡΤ για την παραπλάνηση του κοινού στον τηλεμαραθώνιο που έκανε τον Φεβρουάριο για το κατεστραμμένο από τους «Ισραηλινούς βομβαρδισμούς Χριστιανικό Νοσοκομείο στη Γάζα»

Στον μαραθώνιο, που πήραν μέρος η ΓΕΣΕΕ, το ΤΕΕ και άλλες οργανώσεις ενώ διαβάστηκαν μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της τότε Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, αποδείχθηκε τελικά ότι κανένα «Χριστιανικό Νοσοκομείο» δεν καταστράφηκε. Αλλά επί 6 ώρες το παραμύθι συνεχιζόταν και φυσικά με σιωπηλές αντισημιτικές προεκτάσεις (οι Εβραίοι κατέστρεψαν Χριστιανικό νοσοκομείο).

Διαβάστε το ρεπορτάζ για την έρευνα.

«ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ JTA : Απάτη Ο Ελληνικός Τηλεμαραθώνιος για τη Γάζα
Του Ζάν Κοέν – 12 Ιουλίου 2009

Αθήνα (JTA) (Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) – Το JTA έμαθε πως σύμφωνα με τις ενδείξεις  μία εκστρατεία στην Ελλάδα για την συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση Χριστιανικού νοσοκομείου στη Γάζα, το οποίο υποτίθεται ότι καταστράφηκε από το Ισραήλ, είναι απάτη.

Το νοσοκομείο που ήταν το επίκεντρο της εκστρατείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Πρόεδρου και της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ.

Τον Φεβρουάριο, για περίπου μία εβδομάδα, το επίσημο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ελλάδας πλημμύρισε τους τηλεθεατές με την είδηση για έναν τηλεμαραθώνιο που θα διεξαγόταν στις 23 Φεβρουαρίου για την συγκέντρωση χρημάτων για την «ανοικοδόμηση του Χριστιανικού νοσοκομείο στη Γάζα το οποίο οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν με τις βόμβες τους» κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού εκεί τον Ιανουάριο.

Στις ανακοινώσεις του το τηλεοπτικό δίκτυο κατέστησε σαφές ότι αναφερόταν σε συγκεκριμένο Χριστιανικό νοσοκομείο που καταστράφηκε από το Ισραήλ.

Στον τηλεμαραθώνιο προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Έλληνα Προέδρου, κ. Κάρολου Παπούλια και της Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί με μία παρέλαση Ελλήνων πολιτικών, τραγουδιστών, δημοσίων προσωπικοτήτων και συνδικαλιστών.  Πολλοί χρησιμοποίησαν τον τηλεμαραθώνιο για να εξαπολύσουν φραστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η εκστρατεία συγκέντρωσε $1.67 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ακόμα και μικρά παιδιά έσπασαν τον κουμπαρά τους για να προσφέρουν $14 σε Παλαιστινίους που είχαν ανάγκη.

Όμως, μία έρευνα του JTA αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε Χριστιανικό νοσοκομείο στους καταλόγους του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου μεταξύ των οικοδομών στη Γάζα που έπαθαν ζημιά ή καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ –Χαμάς τον Ιανουάριο.

Το JTA μίλησε με δύο Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα, οι οποίοι είναι ενεργά ή πρώην μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.  Ερεύνησαν το θέμα ανεξάρτητα. Και οι δύο δήλωσαν ότι το μοναδικό Χριστιανικό νοσοκομείο στη Γάζα, το Al Ahli, χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου και δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά.  Το Al Ahli, χρηματοδοτείται από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Έξω από την πόλη υπάρχει ένα μικρό ιατρικό κέντρο που χρηματοδοτείται εν μέρει από του Συμβούλιο Εκκλησιών Εγγύς Ανατολής (Near East Council of Churches) που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του πολέμου.

Ένας από τους Παλαιστινίους απαίτησε να μάθει που πήγαν τα χρήματα από τον ελληνικό τηλεμαραθώνιο.

Όταν ρωτήθηκε ποιος αποφάσισε τα χρήματα του τηλεμαραθωνίου να πάνε σε ένα νοσοκομείο το οποίο τελικά είναι ανύπαρκτο, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ/ΝΕΤ, του τηλεοπτικού σταθμού που μετέδωσε το πρόγραμμα, κ. Χρήστος Παναγόπουλος, είπε στο JTA ότι: «Η ΕΡΤ δεν διοργανώνει αυτά τα πράγματα.  Απλώς παρέχει τον χρόνο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας» – το κύριο συνδικαλιστικό όργανο της Ελλάδας – «και το Υπουργείο Εξωτερικών.»

Ερωτηθείς από το JTA, εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας είπε: «Ρωτήστε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την (Υπουργό Εξωτερικών) κ. Μπακογιάννη, – αυτοί ξέρουν.»

Κατά την διάρκεια του τηλεμαραθωνίου, το συνδικάτο των μηχανικών στην Ελλάδα, γνωστό ως ΤΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα ξανακτίσει το νοσοκομείο δωρεάν.  Όμως σε τηλεφωνική συνομιλία με το JTA, το ΤΕΕ δήλωσε ότι συμμετείχε στον τηλεμαραθώνιο έχοντας την εντύπωση ότι εάν υπήρχε κάποιο έργο να κτιστεί, το συνδικάτο θα το έκτιζε. Δεν αναφέρθηκε κανένα «Χριστιανικό νοσοκομείο», είπε το συνδικάτο.

Όμως η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό την επομένη του τηλεμαραθωνίου έλεγε συγκεκριμένα ότι «Το (Χριστιανικό) νοσοκομείο, που θα ξανασχεδιαστεί από την αρχή από τους μηχανικούς του ΤΕΕ, θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της περιοχής.»

Ερωτηθείς για το θέμα σε μία τυχαία συνάντηση με το JTA, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, κ. Νίκος Ζαφειρόπουλος, αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι για το θέμα και είπε ότι το Ελληνικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ χειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την Δυτική Όχθη και την Γάζα.

Πέντε μέρες αργότερα, μία Ελληνική οικονομική εφημερίδα, το «Κέρδος»,  δημοσίευσε ένα μικρό άρθρο το οποίο ζητούσε προτάσεις για ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα $1.67 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν στον τηλεμαραθώνιο.

Ήταν η πρώτη δημόσια ομολογία ότι ο ισχυρισμός περί Χριστιανικού νοσοκομείου ήταν ψέμα.

«Αναζητείται έργο στη Γάζα για να χρηματοδοτηθεί με έσοδα του Τηλεμαραθωνίου Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ και άλλους 9 συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς σε συνεργασία με την ΕΡΤ», έλεγε το άρθρο.  «Αντιπροσωπεία των συνεργαζομένων φορέων θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί πως θα διοχετευθούν τα 1.2 εκατομμύρια Ευρώ που συγκεντρώθηκαν με στόχο να κατασκευαστεί ένα έργο, που θα προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους κατοίκους».

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάσταση.

Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε ότι: «Μαζί με το Υπουργείο Υγείας πρόθεσή μας ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων, και συγκεκριμένα για το ιατρικό κέντρο.»  Ο Δελαβέκουρας δεν μπορούσε να πει πως το «ιατρικό κέντρο» μεταμορφώθηκε στο «Χριστιανικό Νοσοκομείο της Γάζας» στην τηλεόραση.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Στον τηλεμαραθώνιο έξι ωρών το οποίο έβριθε από επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπήρξε παραπλάνηση του ελληνικού κοινού που νόμιζε ότι τα χρήματα που δόθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση του Χριστιανικού νοσοκομείου που καταστράφηκε από το Εβραϊκό Κράτος.

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι το κατά πόσο οι διοργανωτές προχώρησαν εσκεμμένα στην απάτη ή η παραπλάνηση στον τηλεμαραθώνιο έγινε κατά λάθος.»

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά εδώ http://jta.org/news/article/2009/07/12/1006454/exclusive-greek-telethon-for-gaza-hospital-a-scam

Περιττό να πούμε πως κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη γιαυτήν την ιστορία ενώ διάφορα blogs  αναρωτιούνται ακόμα και σήμερα που πήγαν τα λεφτά ή τουλάχιστον που βρίσκονται.

Αυτά για φέτος, καλό 2010.

Γράψτε Σχόλιο

https://israelyesgr.wordpress.com

 1. haghios
  Ιανουαρίου 17, 2010 στο 12:45 μμ

  Ειλικρινά, λυπάμαι γι’ αυτήν τη σκευωρία. Αναρωτιέμαι ποιοι και γιατί προωθούν τέτοια μεγάλης ολκής απάτη στον ελληνικό λαό. Και πώς καταπίνουν τέτοιου είδους ψεύδη οι κάθε λογής ανευθυνοϋπεύθυνοι που παραπληροφορούν τους Έλληνες πολίτες. Και ποιοι εκμεταλλεύονται τα χρήματα όσων Ελλήνων που από καλή καρδιά θέλησαν να προσφέρουν αυτά τα χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν Παλαιστήνιους, που έχασαν το υποτιθέμενο νοσοκομείο τους από τους «αιμοσταγείς» Ισραηλίτες.

 2. Ιανουαρίου 17, 2010 στο 3:37 μμ

  Σίγουρα θα αφήσουν τα χρήματα για κάποιο χρονικό διάστημα σε κάποιο λογαριασμό μέχρι να ησυχάσουν τα πράγματα, και μετά κάποιος πολιτικός θα τα χρησημοποιήσει για την βίλλα του, μίζα, πολιτική διαφήμηση, bonus για στελέχη της ΓΣΕΕ ή/και του ΤΕΕ. Είναι αρκετά τα λεφτά που μπορούν να χαροποιήσουν αρκετούς και να βουλώσουν αρκετά στόματα.

  Ποιος ξέρει τώρα πόσες παρόμοιες απάτες γίνονται ανα τον κόσμο με χρήση τον σεισμό της Αϊτής!!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: