Αρχική > Uncategorized > Ανάλυση: Πολλαπλές Έρευνες της IDF – Η Χαμάς Καμία Έρευνα

Ανάλυση: Πολλαπλές Έρευνες της IDF – Η Χαμάς Καμία Έρευνα

Ιανουαρίου 28, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Πηγή: Του Yaakov Katz, Jerusalem Post.

https://israelyesgr.wordpress.com

Ενώ η ποιότητα των εσωτερικών ερευνών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (ΙΑΔ- IDF) μπορεί να συζητηθεί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ποσότητα του χρόνου που έχει επενδύσει ο Ισραηλινός στρατός όσον αφορά τη διερεύνηση της Επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι του περασμένου χειμώνα. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, ενώ έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει τη δική της εσωτερική έρευνα, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα.

Τον Απρίλιο του 2009, οι ΙΑΔ-IDF κυκλοφόρησαν τα πορίσματα από πέντε μεγάλες έρευνες της Επιχείρησης. Ενώ μερικές από τις έρευνες διαπίστωσαν επιχειρησιακά ατυχήματα δυσάρεστων εξελίξεων, δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εκ προθέσεως επιθέσεων εναντίον αθώων Παλαιστινίων.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε καταγγελίες ότι στρατεύματα στοχεύαν εκ προθέσεως αμάχους και πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μια άλλη έρευνα εξέτασε τη χρήση των πυρομαχικών φωσφόρου από την IDF, κατά τη διάρκεια της επιχειρησης.

Από τότε, η IDF αύξησε το εύρος των ερενών του, και μεχρι τον περασμένο μήνα ήταν στη μέση 30 ποινικών ερευνών που βασίζονται σε μαρτυρίες Παλαιστινίων, οι οποίοι συναντήθηκαν με ανακριτές της Στρατιωτικής Αστυνομίας στο πέρασμα του Ερέτς. Άλλα 130 περιστατικά ήταν επίσης υπό εξέταση από το Στρατιωτικό Γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο της IDF, πολλές από αυτές τις έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, και ο στρατός ακόμη δεν έχει ανακαλύψει στοιχεία για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών των εκ προθέσεως δολοφονιών αμάχων και μαζικών λεηλασίών.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων στον ομάδες λειτουργικού σχεδιασμού και θα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει πρόσθετα μέσα για την προειδοποίηση των πολιτών για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από κάποια επίθεση.

Η Χαμάς δεν έχει διενεργήσει καμία είδους έρευνα, και δεν έδωσε ενδείξεις ότι προτίθεται να αλλάξει το δόγμα της χρήσης των πολιτικών υποδομών για τη διεξαγωγή πολέμου.

Ως εκ τούτου, ασχέτως με το τι αλλαγές γίνουν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σε κάθε μελλοντική σύγκρουση, η έκβαση δεν θα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα. Όσο η Χαμάς εξακολουθεί να εκτοξεύει πυραύλους από σχολικές αυλές και να αποθηκεύουν όπλα στα τζαμιά και τα σπίτια των ανθρώπων, η IDF δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εισχωρίσουν σε κτισμένες περιοχές όπου ο κίνδυνος των παράπλευρων απωλειών είναι στατιστικά μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρεται στην εφ Jerusalem Post της Δευτέρας, τόσο ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ όσο και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγος Gabi Ασκενάζι υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ειδικής δικαστικής ομάδας εσωτερικών υποθέσεων της IDF για έρευνα υποτιθέμενων ατασθαλιών. Αυτό δεν θα είναι μία εξεταστική επιτροπή, όπως μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006, αλλά θα καθοδηγείται από παγκοσμίου φήμης νομικούς, οι οποίοι θα επανεξετάζουν τις έρευνες και θα εκδίδουν την γνώμη τους σχετικά με την ακεραιότητα και τη σημασία των ερευνών.

Παρόλο που μια τέτοια προσφορά ίσως δεν μπορεί να ικανοποιήσει την απαίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν για «αξιόπιστες εγχώριες έρευνες», η σκέψη μέσα στο Ισραήλ είναι ότι αν η έκθεση Goldstone έρθει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) του ΟΗΕ, μπορεί να επηρεάσει πολλές χώρες να καταψηφίσουν κάποια πρωτοβουλία για κύρωση του Ισραήλ.

Για το Ισραήλ, η ψηφοφορία της Γ.Σ. στην έκθεση Goldstone, παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα των χωρών που ψηφίζουν και όχι η ποσότητα. Από την Ισραηλινή άποψη, ακόμη και εάν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ της επιβολής κυρώσεων του Ισραήλ, εάν οι ΗΠΑ μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής καταψηφίσει, ενώ Αφρικάνικες και Αραβικές χώρες ψηφίσουν υπέρ των κυρώσεων, θα το λάβει ως ένδειξη υποστήριξης, λόγω της ποιότητας των οπαδών της.

https://israelyesgr.wordpress.com

Γράψτε ένα σχόλιο

 1. denis
  Ιανουαρίου 28, 2010 στο 2:07 μμ

  Τέλος και στην Δανια
  Burka and niqab have no place in Denmark: PM
  http://www.zeenews.com/news597383.html

 2. harryentism
  Ιανουαρίου 28, 2010 στο 4:41 μμ

  Δεν βαρεθηκες να μιλας σε αυτια κουφων..?

  Κλεισε το μαγαζι…

 3. Ιανουαρίου 30, 2010 στο 12:06 μμ

  denis :

  Τέλος και στην Δανια
  Burka and niqab have no place in Denmark: PM
  http://www.zeenews.com/news597383.html

  Το ίδιο λέει και η Γαλλία, που μάλιστα έχει περισσότερους Μουσουλμάνους (και μάλιστα περισσότερους ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ Μουσουλμάνους) από την Δανία:
  http://christiannaloupa.wordpress.com/2010/01/28/%CE%B7-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%C2%AB%CF%8C%CF%87%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D/

 4. Φεβρουαρίου 19, 2010 στο 9:51 πμ

  Αρα εκ των συμφραζομενων Σ Α Σ το ισλαμ εχει μια ευκαιρια που ισως δεν θα ξαναπαρουσιαστει σε 1000 χρονια to take over even indirectly.
  Γιατι αν ολοι οι πληθυσμοι ισλαμοφερνουν, τοτε δεν θελει τιποτα αλλο !!!
  Συμμαχια με Κινα-Ινδια κλπ και καθαριζει και η Αμερικη, η οποια παραπαιει οικονομικα αλλα κυριως πολιτισμικα με μια τρομερη κριση ταυτοτητας.
  Αμα δεν ξερεις ποιος εισαι, απο που ερχεσαι, και προς τα που πας η ποια κατευθυνση ακολουθεις, τοτε εισαι ευαλωτος σε οποιν πιστευει σε κατι εστω και στραβο.
  Ο «εθνικισμος» της θρησκειας, δηλαδη ο θρησκευτικος φανατισμος σε συνδοιασμο με την ολοενα αυσξανομενη φτωχεια ειναι αηττητο διδυμο !!!!!!!!!

 5. Φεβρουαρίου 19, 2010 στο 12:23 μμ

  ΛΕΩΝΙΔΑΣ :

  Αρα εκ των συμφραζομενων Σ Α Σ το ισλαμ εχει μια ευκαιρια που ισως δεν θα ξαναπαρουσιαστει σε 1000 χρονια to take over even indirectly.
  Γιατι αν ολοι οι πληθυσμοι ισλαμοφερνουν, τοτε δεν θελει τιποτα αλλο !!!
  Συμμαχια με Κινα-Ινδια κλπ και καθαριζει και η Αμερικη, η οποια παραπαιει οικονομικα αλλα κυριως πολιτισμικα με μια τρομερη κριση ταυτοτητας.
  Αμα δεν ξερεις ποιος εισαι, απο που ερχεσαι, και προς τα που πας η ποια κατευθυνση ακολουθεις, τοτε εισαι ευαλωτος σε οποιν πιστευει σε κατι εστω και στραβο.
  Ο “εθνικισμος” της θρησκειας, δηλαδη ο θρησκευτικος φανατισμος σε συνδοιασμο με την ολοενα αυσξανομενη φτωχεια ειναι αηττητο διδυμο !!!!!!!!!

  Να δεις τώρα που θα σκάσει και η άλλη οικονομική φούσκα της Κίνας. Η Ελλαδίτσα, η οικονομική σταγόνα στον ωκεανό των 10 εκατ. πολιτών υποτίθεται ότι θα βυθίσει την Ευρώπη;;; Τότε τι θα γίνει άμα το 1,5 δισ πληθυσμός της Κίνας σκάσει οικονομικά;; !!!

 6. Φεβρουαρίου 19, 2010 στο 4:40 μμ

  Dyskolo Israelman, γιατι εχει μια ρευστοτητα 2.5 τρις και ομολογα (US bonds) 700 εκατομμυριων $.
  Αλλα το θεμα δεν ειναι εκει.
  Το θεμα ειναι οτι παραγει, και κυριως ΟΤΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, Η ΜΑΛΛΟΝ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ο Τ Α Τ Α ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ.
  Και καλο θα ηταν να τους πιεσουν και αλλο οι αμερικανοι να ανατιμησουν το γουαν, γιατι ετσι υποτιμημενο οπως το εχουν, μας εχουν παρει τα σωβρακα.
  Κανενας δεν εξαγει τιποτα !!!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: