Αρχική > Uncategorized > Η Νίκη της Αναλγησίας

Η Νίκη της Αναλγησίας

Ιανουαρίου 30, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Σχόλιο Ισραελμαν (Ιsraelman): Είχα γράψει τον Μάρτιο του 2009, την γνώμη μου για την Επιτυχία της Eπιχείρησης Συμπαγές Μολύβι. Ένα χρόνο μετά το τέλος της επιχείρησης, το άρθρο μου επιβεβαιώνεται, και άλλοι επιφανείς δημοσιογράφοι μιλούν παρομοίως.

Πηγή: Μετάφραση από την σελίδα του Ζαν Κοέν –   Ynet 29.12.09 Του Yaron London

https://israelyesgr.wordpress.com

Ένα χρόνο μετά την επίθεση στη Γάζα, ο Yaron London επιμένει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώκει την ικανοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης

Έχει περάσει ένας χρόνος από την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Η περιοχή γύρω από τη Γάζα είναι ήρεμη και ευημερούσα. Οι κάτοικοι που είχαν φύγει φοβούμενοι τους Qassams επιστρέφουν τώρα στα σπίτια τους. Οι τιμές των διαμερισμάτων ανεβαίνουν. Ακόμη και η φύση είναι σε άνθηση. Η ευλογημένη βροχή των αρχών του χειμώνα ξύπνησε τους ληθαργικούς σπόρους των άγριων λουλουδιών. Οι απαλοί λόφοι της «περιοχής» είναι διάστικτοι με κίτρινες και κόκκινες κηλίδες. Το τοπίο ήταν πιθανότατα ίδιο και πέρυσι, όμως κανείς δεν το πρόσεχε καθώς όλοι κοίταζαν προς τα δυτικά προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα διερχόμενο πύραυλο και να προλάβουν να βρουν καταφύγιο πριν από την πτώση του.

Την ακριβή χρονική στιγμή που ξεκίνησε η Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι, μια η σειρήνα ήχησε σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας εις μνήμην των θυμάτων της. Ο Πρωθυπουργός της Hamas δήλωσε: Εξαναγκάσαμε τον εχθρό σε υποχώρηση χωρίς να παραβιάσουμε τις αρχές μας. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα διαρκέσουν 22 ημέρες, όσες δηλαδή διήρκεσε και ο πόλεμος.

Η Hamas έχει εκφοβιστεί – όχι όμως επειδή οι ηγέτες της και οι καθηγητές του Ισλαμικού δικαίου έχουν αλλάξει γνώμη ως προς τον ενδεικνυόμενο τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Οι συσκευές παρακολούθησής μας, μέσω των οποίων ακούμε το κήρυγμα στα τζαμιά τους και τις ραδιοφωνικές εκπομπές στους σταθμούς τους, δεν έχουν εντοπίσει ακόμη σημάδια μετριοπάθειας. Όπως γινόταν και πριν από την επιχείρηση, οι κήρυκες συνεχίζουν να μιλούν για τους Εβραίους – τους απογόνους πιθήκων και γουρουνιών – οι οποίοι εξαπολύουν πολέμους και μεταδίδουν επιδημίες και φέρνουν τις αιρέσεις και τον κομμουνισμό και οι οποίοι πρέπει να εκδιωχθούν από αυτόν τον κόσμο. Οι μαχητές της Hamas δεν έχουν χάσει το θάρρος τους. Είναι τόσο φανατικοί και τολμηροί όσο ήταν και πριν. Ούτε και οι παρθένες που τους περιμένουν στον ουρανό έχουν χάσει την υπομονή τους.

Η Hamas απέχει από νέες επιθέσεις επειδή χρειάζεται ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της, ν’ ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια, ν’ ανασυντάξει τη στρατιωτική της ισχύ και να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Shalit. Όταν οι ηγέτες της κρίνουν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη, θα επαναλάβουν τις επιθέσεις τους. Ίσως όμως όχι. Ίσως έχουν μάθει το μάθημά τους. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε ν’ αμφισβητήσουμε τον ισχυρισμό ότι η Hamas θα συνέχιζε τις επιθέσεις της αν δεν είχαμε χτυπήσει τη Γάζα.

Η αναμονή δεν αποδίδει

Απολαμβάνουμε μια κατάσταση ηρεμίας που παραβιάζεται σπάνια. Ποιό ήταν το τίμημά της; Το τίμημα ήταν 10 νεκροί στρατιώτες και πάνω από 300 τραυματίες Ισραηλινοί. Δεν υπάρχει τρόπος να σταθμιστεί αυτή η απώλεια. Ο κόσμος έχει εντείνει την κριτική του κατά του Ισραήλ. Είναι δυσάρεστο, εντελώς δυσάρεστο, ν’ αντιμετωπίζει κανείς μποϋκοτάζ και κατάρες αλλά οι κηλίδες που σπίλωσαν την εικόνα μας δεν μας έχουν βλάψει σημαντικά. Η οικονομία είναι καλή. Οι εμπορικές μας σχέσεις δεν έχουν πληγεί. Οι ηγέτιδες χώρες του κόσμου – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Βραζιλία – δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντί μας. Δεν έχουν καν αποζημιώσει ακόμη το καθεστώς της Hamas για τα δεινά των κατοίκων της Γάζας. Η Αίγυπτος σύσφιξε τις σχέσεις της μαζί μας. Η Σαουδική Αραβία επέπληξε τη Hamas και δεν υιοθέτησε οικονομικά τους κατοίκους της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης δεν εξαπέλυσαν μια τρίτη ιντιφάντα. Για τώρα τουλάχιστον. Η Τουρκία, με την οποία πάντα είχαμε ασταθείς σχέσεις, ήταν θυμωμένη και μας καταριόταν αλλά, ένα χρόνο αργότερα, είναι σαφές ότι τα συμφέροντά της μαλάκωσαν το βρυχηθμό των συναισθημάτων της. Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Μαυριτανία και το Κατάρ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ . Είναι κρίμα αλλά δεν πρόκειται και για καμία καταστροφή.

Το αποτέλεσμα της επιχείρησης είναι η νίκη της αναλγησίας. Είναι λυπηρό. Μας φέρνει πίσω στην πραγματικότητα. Απαιτεί την εξαγωγή συμπερασμάτων. Με την πάροδο του χρόνου και τη βραχύβια μνήμη του, ο κόσμος θα ξεχάσει ως μακρινή ανάμνηση τις σκληρές εικόνες της Γάζας καθώς χειρότερες εικόνες από άλλα μέρη του κόσμου θα καταλάβουν όλον τον ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο του συλλογικού νου. Οι κάτοικοι της Γάζας θα είναι οι μόνοι που θα θυμούνται. Αν αποδειχθούμε ανειλικρινείς, θα πρέπει ν’ αφυπνίσουμε τη μνήμη τους με φωτιά.

Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη στρατηγική που αποσκοπεί στη συλλογή πόντων στη συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης. Έχει αποδειχθεί ότι το απόθεμα πόντων μας εξαντλείται λίγες μέρες μετά από κάθε καίριο πλήγμα που καταφέρνουμε στους εχθρούς μας. Η αναμονή δεν αποδίδει. Πρέπει να επιβάλουμε άμεσα τη δυσανάλογη απάντησή μας ακόμη κι αν τα μέτρα αναχαίτισης πυραύλων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τότε. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί ασφαλείας: «ο εκφοβισμός πρέπει να συντηρείται». Σ’ αυτή τη δήλωση οφείλουμε βέβαια να προσθέσουμε ότι πρέπει επίσης να συντηρείται η αποφασιστικότητα αυτών που τον επιχειρούν.

Γράψτε ένα σχόλιο

https://israelyesgr.wordpress.com

 1. denis
  Φεβρουαρίου 1, 2010 στο 10:29 πμ

  Kyries kai Kyrioi . O Leonard Cohen .

  Some artists, like the Rolling Stones back in 1986, get their Grammy lifetime achievement recognition too early; others come, as with Michael Jackson this year, sadly too late. But 75-year-old Leonard Cohen has, as always, impeccable timing.

  Cohen’s Grammy 2010 Lifetime Achievement Award arrives at the height of the iconic septuagenarian’s umpteenth comeback. A wildly acclaimed two-years-and-counting world tour has seen Cohen storm the gates of popular culture as crowds clamoured for sold-out tickets and artists increasingly name-dropped his influence.

  Right this moment, the top iTunes download is Justin Timberlake’s cover of Cohen’s ‘Hallelujah,’ which the pop star performed with Matt Morris at the recent Hope for Haiti telethon, quietly using Cohen’s songcraft to outshine a superstar collaboration between U2, Rihanna and Jay-Z.

  JT’s just the latest in a winding line of singers covering that classic, including baroque-pop star Rufus Wainwright, country legend Willie Nelson, folk hero Bob Dylan, ‘American Idol’ wannabe Jason Castro, pop-punks Fall Out Boy, X-Factor winner Alexandra Burke and, most famously, the late singer-songwriter Jeff Buckley. The latter pair even simultaneously nabbed the top two spots on the UK charts in Christmas 2008 while Cohen’s own version also entered the Top 40 for the first time. (Though when the song subsequently appeared in ‘The Watchmen’ last summer, Cohen echoed many fans’ thoughts, telling CBC Radio «I think it’s a good song, but too many people sing it.»)

  http://www.spinner.com/2010/01/29/leonard-cohen-grammy-lifetime-achievement-award/

  se parakalo bloger kane to thema opos episeis tin ekstratia na parei o Leonard to Nobel piisis

 2. denis
  Φεβρουαρίου 2, 2010 στο 7:25 πμ

  Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Δαυίδ Σαλτιέλ είναι ο πρώτος Ελληνοεβραίος πρόεδρος της Κοινότητας Θεσσαλονίκης, και καλείται από τη θέση αυτή να αντιμετωπίσει τη μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού των Ελλήνων Εβραίων.

  Oι έλληνες εβραίοι εξέλεξαν πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) τον κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ξάδελφο εξ αγχιστείας του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαλτιέλ είναι ο… πρώτος έλληνας εβραίος πρόεδρος της Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της πάλαι ποτέ «Μητέρας του Ισραήλ»- Μadre d΄ Ιsrael-, που καταλαμβάνει την κορυφαία θέση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 50.000

  εβραίοι της συμπρωτεύουσας.

  Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_1989.html#ixzz0eOOqdAgA

 3. denis
  Φεβρουαρίου 2, 2010 στο 8:52 πμ

  ο Ισραηλινός μουσικός Γιεχούντα Πόλικερ, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη παίζει Μανώλη Χιώτη. Ο Πόλικερ έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς Έλληνες μουσικούς όπως τον Γιώργο Νταλάρα, την Γλυκερία, την Χάρις Αλεξίου και τον Μανώλη Ρασούλη.

  Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/02/yehuda-poliker.html#ixzz0eOkjnGwW

 4. harryentism
  Φεβρουαρίου 3, 2010 στο 1:48 μμ

  Ισραελμαν,
  βλεπω οτι εμεινες με τον » ελληνα » Ντενις στο χερι…

  Αλα & ο αλλος,ο παππουλης,που τον εστειλε η πρωτη συζυγος & τον εκανε λιωμα ενας Κουλουρης,κι αυτος …» ελληνας » ειναι…
  Απο ισπανογυφτος μεταναστης του 1492,τωρα παριστανει τον…» ελληνα εβραικου δογματος » & αποπειραται να ειρωνευτει εμενα…

  Να χαρω εγω…» Εβραιους «…

  Συνεχιστε,εχετε πλακα…

 5. denis
  Φεβρουαρίου 4, 2010 στο 5:34 πμ

  «Το μήνυμά μας προς τον Ασαντ είναι ξεκάθαρο: τον επόμενο πόλεμο όχι μόνο θα τον χάσεις, αλλά εσύ και η οικογένειά σου θα χάσετε και την εξουσία» δήλωσε ο Αβ.Λίμπερμαν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1102586&lngDtrID=245

 6. denis
  Φεβρουαρίου 4, 2010 στο 7:55 πμ

  prosfata mou kanna doro mia anthologia poiishs . h alithia eine oti exeplagin otan diadasa to onoma toy poiiti . argotera epsaxa perisotero giauton kai to ergo tou.

  sas paratheto apospasmata kai piges

  Γλυκοχαράζει η αυγή, τη γλυκοχαιρετίζεις
  και ξεκινάς πικρέ αδερφέ για τον τραχύν αγώνα,
  με ροζιασμένα μπράτσα, ωϊμέ, και πληγιασμένο γόνα,
  μεσ’ στης δουλειάς την κόλαση της ζωής τάνθια μαδίζεις.
  Η νειότη πλάι στο γκρεμό σέρνεται της αβύσσου
  και ξεκινούν τα γηρατειά στον κάμπο απ’ τα ασφοδέλεια,
  κι ενώ κροτούν του άρχοντα στην Πολιτεία τα γέλοια,
  σκλάβε πονώ τον πόνον σου, βυζαίνω απ’ την οργή σου.

  Γιοσέφ Ελιγιά

  http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/1265/2009-03-31.html

  http://www.kis.gr/index.php/2008-10-31-15-02-57/2008-10-31-15-20-55/2009-04-30-10-23-21/224-q——-q—-.html

  o filos mou me parakalese na kano doro se gnostous mou kapio apo ta erga toy Elija .tha synfoniso kai tha sas protrepso to idio

 7. Φεβρουαρίου 4, 2010 στο 11:56 πμ

  denis :

  «Το μήνυμά μας προς τον Ασαντ είναι ξεκάθαρο: τον επόμενο πόλεμο όχι μόνο θα τον χάσεις, αλλά εσύ και η οικογένειά σου θα χάσετε και την εξουσία» δήλωσε ο Αβ.Λίμπερμαν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1102586&lngDtrID=245

  Πλάκα έχουν αυτοί οι δύο. Ίσως έχει δίκιο ο Λίμπερμαν ή είναι σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει.

 8. Φεβρουαρίου 4, 2010 στο 12:15 μμ

  Stocks tumble on worries about jobs, European debt

  Όλο το άρθρο βρίσκεται εδώ: http://news.yahoo.com/s/ap/20100204/ap_on_bi_st_ma_re/us_wall_street

  «…U.S. trading also was affected by European markets, which dropped on concerns about onerous debt levels in countries including Greece, Spain and Portugal…

  …Demand for safety jumped as investors worried that Portgual, Spain and Greece will have trouble containing rising debt loads.

  Traders remained skeptical about Greece’s plan to slash its budget deficit from 12.7 percent of the nation’s gross domestic product in 2009 to less than 3 percent in 2012. Meanwhile, Portugal on Wednesday cut a planned treasury bill issue while Spain said its deficits will be more than anticipated in the coming three years…»

  Όλο το άρθρο βρίσκεται εδώ: http://news.yahoo.com/s/ap/20100204/ap_on_bi_st_ma_re/us_wall_street

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: