Αρχική > Uncategorized > Παλαιστίνιοι Στερούνται Ικανότητας Βομβαρδισμών

Παλαιστίνιοι Στερούνται Ικανότητας Βομβαρδισμών

Φεβρουαρίου 7, 2010 Σχολιάστε Go to comments

Του Arieh O’ Sullivan.

https://israelyesgr.wordpress.com

Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία δεν υπήρξαν παλαιστινιακές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών μέσα στο 2009.

Μετά τον θάνατο 36 Ισραηλινών σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2008, η Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) οι επιθέσεις που προέρχονται από τα παλαιστινιακά εδάφη σημείωσαν σημαντική πτώση.

Από το τέλος της Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι εναντίον της Χαμάς στη Γάζα τον περασμένο Ιανουάριο, ένας Ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε στο εσωτερικό του Ισραήλ από Παλαιστίνιους και τέσσερις στη Δυτική Όχθη. Δέκα Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων πέντε άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Γάζα.

Ισραηλινές απώλειες ήταν επίσης μειωμένες πέρυσι, με το Shin Bet να καταγράφει 234 Ισραηλινούς τραυματίσμούς από επιθέσεις Παλαιστινίων, 185 εκ των οποίων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Κατά το προηγούμενο έτος, παλαιστινιακές επιθέσεις τραυματίσαν 679 Ισραηλινούς.

Μιλώντας στην The Media Line, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανώτερες Ισραηλινές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι παρά το δυνατό πλήγμα που είχε η στρατιωτική υποδομή της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο, η Χαμάς εξακολουθεί να έχει μεγάλες βλέψεις για να πραγματοποιήσει επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ. Ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν επιθέσεις από τη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι πηγές, έχουν εξουδετερωθεί από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τις εκπαιδευμένους-από-τις-ΗΠΑ Παλαιστινιακή αστυνομία.

Ένας υψηλόβαθμος στην Ισραηλινή Ασφάλεια δήλωσε στην Media Line ότι η Χαμάς έχει προσπαθήσει να οργανώσει βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, αντί της Γάζας ώστε να αποφευχθούν τα αντίποινα του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις έχουν αποφευχθεί λόγο του Τοίχους ασφάλειας του Ισραήλ και των στενών δεσμών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινιακών υοηρεσιών ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Συγκριτικά, υπήρξαν 53 επιτυχημένες επιθέσεις αυτοκτονίας που ξεκίνησαν από τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, το 2002.

«Η Παλαιστινιακή αστυνομία έχει εφαρμόσει μια διαρκή σιδηρά-γροθιά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βλέπουνε αυτό ως μια πολύ θετική κίνηση», δήλωσε ένας ανώτερος υπάλληλος της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο Αμερικάνος Στρατηγός Keith Dayton, έχει την εποπτεία την εκπαίδευση και λειτουργία των Παλαιστινιακών δυνάμεων της αστυνομίας με την ελπίδα της για την ίδρυση της βάσης ενός ιδρύματος για την ασφάλεια, του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ επέτρεψε πρόσφατα ένα πέμπτο τάγμα της Παλαιστινιακής αστυνομίας να αναπτυχθεί στη Δυτική Όχθη, ενώ επίσημοι ασφαλείας αναφέρονται στο 2010 ως «το έτος ανάπτυξης δύναμης.»

Η σημαντική πτώση των επιθέσεων κατά Ισραηλινών σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη, όπου το Ισραήλ διατηρεί πλήρη έλεγχο της ασφάλειας. Αλλά οι εκπαιδευμένες-από-τις-ΗΠΑ Παλαιστινιακές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αφεθεί ελεύθεροι να ασκήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα μεγάλα κέντρα Παλαιστινιακού πληθυσμού υπό τη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πέρα από την ενστάλαξη του νόμου και της τάξης, μια από τις κύριες προσπάθειες των Παλαιστινιακών δυνάμεων έχει να κάνει με τη συντριβή της Ισλαμικής Χαμάς στις πόλεις και τα χωριά στο εσωτερικό της Δυτ. Όχθης. Συνελήφθησαν εκατοντάδες ακτιβιστές της Χαμάς και κοινωνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα συνδεώμενα με την Χαμάς έχουν κλείσει ή έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα της Φατάχ, η μεγαλύτερη παράταξη της PLO.

Ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων επίσης μειώθηκε δραστικά, από πάνω από δύο χιλιάδες το 2008 σε μόλις 566 το 2009, εκ των οποίων 406 ήταν κατά τη διάρκεια Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι τον Ιανουάριο. Ασφαλίτες αποδίδουν το γεγονός αυτό στην έντονη αντίδραση του Ισραήλ. Συγκριτικά, το 2007 σημειώθηκε πάνω από 1.200 επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και το 2006, υπήρχαν 1.722 πυραυλικά χτυπήματα στο Ισραήλ από την παράκτια λωρίδα.

Περίπου το 90% των επιθέσεων ήταν βόμβες βενζίνης, με το υπόλοιπο ποσοστό πυροβολισμοί ή βομβιστικές επιθέσεις.

Ωστόσο, οι διοικητές ασφαλείας εξέφρασαν κάποια δυσαρέσκεια σε αυτό που βλέπουν ως έλλειψη αποφασιστικής δράσης κατά των τρομοκρατών που είναι μέλοι της Φατάχ της PLO. Μια πρόσφατη θανατηφόρα επίθεση σε έναν Ισραηλινό έποικο οδήγησε σε μια επιδρομή από στρατιώτες στην Ναμπλούς, την μεγαλύτερη πόλη της Δυτ. Όχθης, στην σύλληψη των δραστών οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν μέλη της Φατάχ.

https://israelyesgr.wordpress.com

Γράψτε ένα σχόλιο

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: