Αρχική > Uncategorized > Αργεντινή: Η Ελληνική Οικονομική Διάσωση, Καταδικασμένη να Αποτύχει!

Αργεντινή: Η Ελληνική Οικονομική Διάσωση, Καταδικασμένη να Αποτύχει!

Του MICHAEL WARREN Associated Press

https://israelyesgr.wordpress.com

Avellaneda, Αργεντινή – Ο Gregorio Lopez έχει ένα μήνυμα για τους Έλληνες εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για τις βαθιές περικοπές των μισθών και συντάξεων που συνοδεύουν το διεθνές, πακέτο διάσωσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων: «Είσαστε μόνοι σας».

Ο Lopez και οι συνάδελφοί του στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαλλιού, Lavalan, εργάστηκε για ένα χρόνο χωρίς πληρωμή μετά την κατέρρευση της Αργεντινής οικονομίας το 2001 και η χώρα δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Υπέστησαν πλήγματα από την αστυνομία για να κρατήσουν τους πιστωτές μακριά για να μην κατασχέσουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου. Στο τέλος, έπρεπε να αναλάβουν οι εργαζόμενοι το εργοστάσιο και δημιούργησαν μια μορφή ενός συνεταιρισμού που διευθύνεται από εργαζομένους για να σώσουν τις θέσεις εργασίας τους.

«Ήταν πραγματικά άσχημα τα πράγματα», δήλωσε ο Lopez. «Δεν είχαμε τη στήριξη από κανέναν – ούτε η κυβέρνηση, ούτε το συνδικάτο. Η μόνη μας διέξοδος ήταν να δουλέψουμε μόνοι μας.»

Η Αργεντινή έπρεπε να προχωρήσει μόνη της μετά την αποτυχία να κάνει τις μεγάλες μειώσεις που απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια. Η χώρα το 2001 ήταν από πολλές απόψεις, όπως η Ελλάδα και άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα, με την οικονομία να καταρρέει, εταιρείες να πτωχεύουν και με τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αλλά αντί για τη διάσωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να σώσει την Ελλάδα , η Αργεντινή δεν είχε καμία βοήθεια από τους δανειστές.

Ενώ το πακέτο διάσωσης της Ευρώπης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα έχει τουλάχιστον αναβάλει τα χειρότερα – το φαινόμενο ντόμινο από ακάλυπτες υποχρεώσεις σε όλη την Ευρώπη που θα μπορούσε να ρίξει το ευρώ και ακόμη να φέρει και την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Αργεντινή δεν είχε καμία άλλη επιλογή. Χρεωκόπησε και έπρεπε να βρει τρόπο πώς να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αλλά στην απομόνωσή της, η χώρα αναπτύχθηκε δραματικά. Με την αύξηση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της οικονομίας, η Αργεντινή αύξησε το ΑΕΠ της κατά περισσότερο από 50% από το 2003, και τώρα σκοπεύει να βγει από την χρεωκοπία με την επίλυση των τελευταίων χρεών της.

Η Πρόεδρος Cristina Fernandez λέει ότι η εμπειρία της Αργεντινής καταδεικνύει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι ακριβώς το λάθος φάρμακο σε μια κρίση χρέους, το οποίο είναι και ο λόγος που το σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης είναι «καταδικασμένο να αποτύχει.»

«Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να ξέρεις ότι αν μειώσεις τη ροή της οικονομικής δραστηριότητας, θα μειώσεις ακόμη περισσότερο την ικανότητα να καταβάλεις το χρέος», είπε η Fernandez σε μια της ομιλία αυτή την εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι δεν θα είστε σε θέση να πληρώσετε αυτά που σας δανείζουν».

Ακόμη και οι υποστηρικτές του πακέτου διάσωσης της Ευρώπης λένε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλα υπερβολικά χρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον χρόνια περικοπών μισθών, αύξηση των φόρων και ζωή με λιγότερα αγαθά, προκειμένου να έχει ελπίδες για την αποφυγή της εθνικής χρεοκοπίας.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet δήλωσε ότι το να βάλεις τάξη στο οικονομικό σου σπίτι είναι η καλύτερη συνταγή για την ανάπτυξη, εκφράζοντας μια ορθόδοξη οικονομική θεωρία που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη θέση της Αργεντινής.

«Είναι εντελώς λάθος να πούμε ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα μειώσει την ανάπτυξη. Είναι ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Trichet. «Είναι η έλλειψη χρηματικής αξιοπιστίας η οποία θα μειώσει την ανάπτυξη.»

Πριν από την χρεωκοπία της, η Αργεντινή είχε περάσει χρόνια ακολουθώντας την οικονομική θεωρία της Ουάσιγκτον – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, μείωση των εμπορικών εμποδίων, πέρνοντας τεράστια δάνεια και συνδέοντας το πέσο 1-προς-1 με το δολάριο. Στη συνέχεια, η οικονομία της επιβραδύνθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και διαπίστωσε ότι είχε δανειστεί περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να ξεπληρώσει.

Το ΔΝΤ, το οποίο δάνειζε γενναιόδωρα χρήματα στην Αργεντινή στις καλές εποχές, είπε πως έπρεπε να γίνουν δρακόντειες περικοπές σε κυβέρνητικού μισθούς και συντάξεις πριν να μπορούσαν να προσφερθούν φρέσκα δάνεια – με 6% επιτόκιο, ποσοστό που οι Αργεντινοί το βρήκαν αισχρά υψηλό.

Έπεσε το βάρος στον υπουργό στην οικονομικών της Αργεντινής Ricardo Lopez Murphy (Ρικάρντο Λόπες Μέρφι) να ανακοινώσει τα μέτρα λιτότητας, την άνοιξη του 2001: 2 δις δολάρια σε περικοπές στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων την απότομη πτώση των δαπανών για την εκπαίδευση. Μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους έφεραν την αναγκαστική παραίτηση του μέσα σε ημέρες. Αλλά η οικονομία συνέχισε τον κατήφορο και οι πληρωμές του χρέους μαζεύονταν. Με αδύνατη την πολιτική συναίνεση για τα αντιλαϊκά μέτρα, η Αργεντινή οδήγησε την οικονομία της στον γκρεμό – και κηρυξε το παγκόσμιο ρεκόρ χρεωκοπίας και την υποτίμηση του νομίσματός της.

Σε μια νύχτα, οι Αργεντινοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους. Το χρήμα σταμάτησε κυκλοφορεί. Η οικονομία ουσιαστικά σταματήσε.

Ο σύζυγος της Fernandez, και πρώην Πρόεδρος Nestor Kirchner, έβαλε την Αργεντινή σε μια πορεία ανάκαμψης στην αρχή του 2003. Οι Kirchners συμμάχησαν με τα εργατικά συνδικάτα για την αύξηση των μισθών και να μειωσουν τις πολιτικά αποσταθεροποιητικές διαδηλώσεις, και η κυβέρνηση παρέχει πλέον τις άμεσες επιδοτήσεις σε τεράστια τμήματα του εργατικού δυναμικού. Οι αυξανόμενες τιμές σόγιας και άλλων βασικών εμπορευμάτων έδωσε τεράστια ώθηση.

Τώρα, όμως, πολλοί ανησυχούν ότι η Αργεντινή κατευθύνεται πάλι πίσω εκεί που άρχισε, έστω και χωρίς πρόσβαση στους παραδοσιακούς δανειστές – και ότι λαμβάνει το λάθος μάθημα από την κρίση της Ευρώπης. Για τη διατήρηση υψηλών κρατικών δαπανών, η Fernandez έχει τσιμπήσει τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που κρατικοποίησε, και συμφώνησε να καταβάλει το επιβλητικό 15% επιτόκιο στα 7 δισ. δολάρια που δανείστηκε από την κυβέρνηση της συμμάχου της, Hugo Chavez (Ούγκο Τσάβες) στη Βενεζουέλα.

«Η Αργεντινή καίει τα αποθεματικά της, δεν έχει επενδύσεις, δεν έχει αποταμιεύσεις, δεν έχει οικονομικό σχέδιο. Ζει μόνο το παρόν», δήλωσε ο Marcelo de las Carreras, ένας οικονομικός σύμβουλος στο Μπουένος Άιρες. «Αργά ή γρήγορα, θα έχει πρόβλημα, επειδή τα κονδύλια αυτά εξαντλούνται. Μια χώρα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για τη δημιουργία πλούτου, όχι μόνο για τις δαπάνες της.»

Οι Ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν επίσης φοβισμένες. Ενώ το ΔΝΤ/ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης της κοινότητας έχει χαλαρώσει τις ανησυχίες του ένα κύμα των αθετήσεων των υποχρεώσεων εντός της ευρωζώνης των 16-χώρών, το ευρώ έχει πέσει και πάλι εν μέσω φόβων ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες τους να καταπιούν δρακόντειες περικοπές του προϋπολογισμού.

Και στα δύο σενάρια, οι χαμηλόμισθοι εργάτες υποφέρουν πιο πολύ. Στην Αργεντινή, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους τελικά αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι ‘αυτό – την κατάσχεση των εργοστασίων τους για να διατηρήσουν την εργασία τους.

Στο εργοστάσιο Lavalan, η επιχείρηση έχει πλέον εκσυγχρονιστεί – και είναι ακμάζουσα: 44 υπάλληλοι, που εργάζονται χωρίς αφεντικά, παράγουν 2.000 τόνους μαλλί κάθε περίοδο, κερδίζοντας περισσότερα από $ 1 εκατ. δολλάρια από μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Αργεντινής.

Το κίνημα που πρωτοστάτησαν έχει έκτοτε επεκταθεί σε περίπου 200 εργοστάσια που απασχολούν 15.000 άτομα – όλοι εργάζονται συλλογικά και μοιράζονται τα κέρδη.

Ο Lopez είπε πολλοί νόμοι έχουν γυρίσει προς όφελός τους – ένας από αυτούς κατέστησε ευκολότερη τη δημιουργία συνεταιρισμών και την απαλλοτριώσει εγκατέλελημένων επιχειρήσεων, ενώ ένας άλλος που η Fernandez υπογράψε τον Μάρτιο, θέτει τους εργαζόμενους σε πιο ισότιμη βάση με τους πιστωτές της σε περίπτωση πτώχευσης.

Ο Lopez, τρέφει ελπίδες ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα βρουν την ψυχή μέσα τους να πράξουν κάτι παρόμοιο.

«Μια δουλειά είναι η βάση των πάντων», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται και δεν θα πρέπει να υπομείνουν αυτό που περάσαμε εμείς.»

https://israelyesgr.wordpress.com

Γράψτε ένα σχόλιο

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 1. denis
  Μαΐου 15, 2010 στο 6:35 πμ

  Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με αυτό που διάλεξε να φορέσει την πρώτη μέρα στη βουλή κατα τη διάρκεια της ορκμοσίας. Αυτό που φοράει…
  το μαύρο γιλέκο πάνω απο το άσπρο πουκάμισο ειναι αντίγραφο γιλέκου που φορούσαν οι ναζί και ειναι απαγορευμένο στη χώρα. Τώρα παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον πολιτικο αφού δεν αποκλείεται ακόμα και η ποινική του δίωξη

 2. denis
  Μαΐου 16, 2010 στο 9:58 πμ

  Οι συνοριακές αρχές ασφαλείας του Ισραήλ αρνήθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι την είσοδο στη χώρα του Αμερικανού καθηγητή Νόαμ Τσόμσκι.

  Ο Νόαμ Τσόμσκι έφτασε στη 1:30 το μεσημέρι στο συνοριακό πέρασμα Αλενμπι, προερχόμενος από την Ιορδανία. Τη στιγμή της άφιξής του, του ζητήθηκε από αξιωματούχους ασφαλείας του Ισραήλ να τους ακολουθήσει για να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

  Τέσσερις ώρες αργότερα, ο υπεύθυνος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, του επέστρεψε το (αμερικανικό) διαβατήριό του, το οποίο, αντί θεώρησης εισόδου έφερε μια σφραγίδα που έγραφε ότι δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

  Όταν ο ίδιος ζήτησε από τον αρμόδιο υπάλληλο στα σύνορα να του αιτιολογήσουν την άρνηση εισόδου του στο Ισραήλ, εκείνος φέρεται να αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι θα ενημερωθεί γραπτώς για τους λόγους από το αμερικανικό Γενικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ.

  Στο παρελθόν, ο Νόαμ Τσόμσκι έχει ασκήσει κριτική στις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Ισραήλ, καθώς επίσης και σε εκείνες του Λευκού Οίκου αναφορικά με θέματα Μέσης Ανατολής.

  Το πρόγραμμα του καθηγητή Νόαμ Τσόμσκι προέβλεπε τη συμμετοχή του σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Μπιρζέτ στη Ραμάλα.

  Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ.
  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1137179&lngDtrID=245

 3. Μαΐου 19, 2010 στο 12:52 μμ

  ‘…ζωή με λιγότερα αγαθά…’- εμένα πάντως αυτό δε μου ακούγεται και τόσο κακό.

  ‘…μια μορφή ενός συνεταιρισμού…’- κάτι σαν τα kibuts; Καλά ας το δω στην Ελλάδα και ας πεθάνω!

  Και κάτι τελευταίο. Για να βγούμε από την κρίση μήπως πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε και κάτι; Προϋποθέτει εργασία.

 4. Μαΐου 20, 2010 στο 2:44 πμ

  Ουτε καν αυτο off shore.
  Λιγο οικονομια αμα κανουμε την σωσαμε την παρτιδα.
  Εδω δεν δουλευει κανενας. Οποιος θελει χρωσταει στο δημοσια 5,5 δις , τσαμπουκα λεει οτι δεν πληρωνει, και ουσιαστικα δεν τον κανουν τιποτα. Και ουτε θα τον κανουν στο μελλον !!!! Και βεβαια αυτος ειναι the tip of the iceberg…..
  Τι να λεμε τωρα ??? Ποια εργασια και τριχες….Με τοσους ΔΥ τεμπλεληδες και αχρηστους δεν σωνεται το μαγαζι. Ουτε καν μεταταξη δεν τους κανουν να πανε σε καμμια εφορια η κανενα ΙΚΑ να κανουν κανενα ελεγχο, που φωναζουν οτι δεν εχουν κοσμο για να κανει καμμια δουλεια.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: