Αρχική > Uncategorized > Ευκαιρία για την Αθήνα η Ρήξη Άγκυρας-Ισραήλ!

Ευκαιρία για την Αθήνα η Ρήξη Άγκυρας-Ισραήλ!

Σχόλιο Ισραελμαν (Israelman): Η Ελλάδα έκανε το λάθος πριν πολλά χρόνια να μην δεχθεί την προσφορά στρατηγικής  συμμαχίας από το Ισραήλ. Για να δούμε αν ο ΓΑΠ θα μπορέσει να ξεπεράσει τον αντι-Ισραηλινό κομπλεξισμό που υπάρχει στις μάζες και στα Ελληνικά ΜΜΕ και να πάρει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις προς ώφελος της Ελλάδας! Πολλά εξαρτώνται από το πως τα Ελληνικά ΜΜΕ θα παρουσιάσουν να γεγονότα. Τα ΜΜΕ παίζουν μεγάλο ρόλο στην αλλαγή της κοινής γνώμης, και στις αποφάσεις που θα πάρει ο ΓΑΠ.

Πηγές: ΙΣΟΤΗΜΙΑ 13.6.10 Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου και Ζαν Κοέν

https://israelyesgr.wordpress.com

Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή με διακοπή των έως πρόσφατα άριστων σχέσεών της με το Ισραήλ, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή.

Σ’ αυτά η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βρουν το ρόλο τους. Από ό,τι όμως φαίνεται, τουλάχιστον για την Ελλάδα, αυτή μένει αδρανής και θεατής των εξελίξεων, ή, το χειρότερο, επιχειρεί ασθμαίνοντας και ως ουραγός να ακολουθήσει την Τουρκία στις δικές της σοβαρές πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα έχει την υποστήριξη των Αράβων στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα, λόγω της παραδοσιακής εχθρότητάς τους προς τους άλλοτε κατακτητές τους Τούρκους, στους οποίους προσάπτουν και μια «οθωμανική αλαζονεία». Έως τώρα τα προς αυτούς τουρκικά ανοίγματα δεν έχουν επιφέρει κάποια αισθητή αλλαγή στις θέσεις τους, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα αδρανεί.

Το κεμαλικό στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε επιλέξει τον δρόμο της στρατιωτικής, πολιτικής και εμπορικής συνεργασίας με το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ. Ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που το αναγνώρισαν, το 1949, ερχόμενη σε αντίθεση με το σύνολο του αραβικού και γενικότερα του ισλαμικού κόσμου.

Η Τουρκία επέλεξε τότε την καλή σχέση με το Ισραήλ, διότι οι σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο ήσαν ουσιαστικά εχθρικές. Ιδιαίτερα δε με τη Συρία υπήρχε πολεμική ένταση, λόγω της επαρχίας της Αλεξανδρέττας, η οποία από τους Γάλλους πέρασε στους Τούρκους, ενώ ιστορικά ανήκε στη Δαμασκό. Επίσης η διαχείριση των νερών του Ευφράτη, με το φράγμα Ατατούρκ που κατασκεύασε η Τουρκία, προκάλεσε μεγάλη ένταση.

Αντίθετα το Ισραήλ της εξασφάλιζε την υποστήριξη των ΗΠΑ και την παροχή οικονομικής στήριξης και τεχνογνωσίας σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ με τη συμμαχία του με την Τουρκία διεύρυνε το ζωτικό χώρο του, (η έκταση του είναι μόλις 22.072 τετρ. χλμ., περίπου το ένα έκτο της έκτασης της Ελλάδος), με τα κοινά αμερικανοτουρκοϊσραηλινά ναυτικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αεροπορικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι ισλαμιστές (πρώτα ο Ερμπακάν και στη συνέχεια οι Ερντογάν, Νταβούτογλου και Γκιούλ) αλλάζουν στάση στη Μέση Ανατολή και έναντι του μουσουλμανικού κόσμου. Οι λόγοι εκτός από θρησκευτικοί και ιστορικοί, είναι πολιτικοί και οικονομικοί. Έτσι από καιρό διεκδικούν ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία, με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, το Ιράν, ακόμη και με τη Συρία και υποστηρίζουν πολύ δυναμικά τα δίκαια των Παλαιστινίων.

Η αλλαγή γεωστρατηγικού προσανατολισμού της Τουρκίας φάνηκε και στη Διάσκεψη Κορυφής για τη συνεργασία και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης των Ευρασιατικών χωρών, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας στη Μέση Ανατολή
Ο ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ της τουρκικής πολιτικής αφήνει στο Ισραήλ μοναδικό ισχυρό στήριγμα τις ΗΠΑ. Αλλά αυτό, έχοντας επίγνωση της θρησκευτικής και ιστορικής του παράδοσης, δείχνει μια εντυπωσιακή εμμονή και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Έτσι, ως απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας, Ισραηλινοί έχουν εξαγγείλει ότι ετοιμάζουν γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το δικό τους στολίσκο από εκατοντάδες γιοτ και άλλα μικρά σκάφη που θα επιχειρήσουν να μεταβούν προς υποστήριξη των Ελλήνων εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της βόρειας Κύπρου. Θα συνεχίσουν στα παράλια της νότιας Τουρκίας, για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Σημειώνεται ότι τρεις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ισραήλ – Τουρκίας ματαιώθηκαν, όπως επίσης και ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών. Επίσης ματαιώθηκαν τα σχέδια να επεκταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Blue Stream 2 στο Ισραήλ και η συμφωνία να παραδίδει σ’ αυτό η Άγκυρα 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί σκέφτονται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων (ίσως και των Ποντίων;), ενώ η Τουρκία δεν αποκρύπτει τους φόβους της για μια συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ με τους Κούρδους του ΡΚΚ και μια στρατιωτική ενίσχυσή τους.

Λεπτές ισορροπίες
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, η μόνη μη μουσουλμανική χώρα στη Μέση Ανατολή, ως εναλλακτική λύση στη στάση της Τουρκίας, έχει προσεγγίσει την Ελλάδα για να κάνουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο της, αντί του τουρκικού, κάτι που γίνεται. Όμως παράλληλα η χώρα μας ακολούθησε τους Τούρκους στην εξόρμησή τους στη Γάζα… Και η πρόσφατη επίθεση των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο προκάλεσε αναστολή των ασκήσεων…

Προφανώς για να μην ενοχληθεί η κυβέρνηση Ερντογάν… Και ενώ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ εξελίσσεται μια έντονη αντιπαράθεση, η χώρα μας μένει σε μια επικίνδυνη για τα συμφέροντά της εσωστρέφεια και μπαίνουν πολλά ερωτηματικά στο αν μπορεί στο νέο γεωπολιτικό τοπίο να κάνει μια πολιτική, που να ισορροπεί μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων της Αράβων και του Ισραήλ, όπου βρίσκονται οι Ιεροί Χριστιανικοί Τόποι, των οποίων την ευθύνη έχει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Και, ακόμη, κατά πόσον μπορεί να αξιοποιήσει θετικά τη νέα κατάσταση. Παράδειγμα το 2009, 600.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Φέτος δεν θα ξεπεράσουν τους 80.000. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει τους υπόλοιπους. Αλλά έχει τα προβλήματά της με το ΠΑΜΕ…

https://israelyesgr.wordpress.com

Γράψτε ένα σχόλιο

 1. harryentism
  Ιουνίου 14, 2010 στο 11:35 πμ

  Φουκαρα Ισραελμαν/» ελλ εβρ θρησκ «…συνεχιζεις να μιλας σε αυτια κουφων…
  Κανεις & …συμμαχιες ,στον χαρτη…

  Ακομα δεν καταλαβες οτι η χωρα σου ειναι το Ισραηλ,
  οτι οι Γραικοι ειναι χειροτεροι αντισημ απο τους Τουρκους
  &
  οτι το Ισραηλ ειναι γιγαντας & δεν εχει αναγκη κανεναν νανο…
  Νερο θα εχει απο τη θαλασσα,με αφαλατωση…

  Αυτη ειναι η μοιρα των Εβραιων…
  Να ειναι μονοι τους,στη κορυφη του κοσμου…
  Κι αν δεν μπορεις να εισαι Εβραιος,βαφτισου χριστιανος & μη ξεφτιλιζεις περαιτερω το εθνος σου (..?)
  Αντε γεια…

 2. G.
  Ιουνίου 14, 2010 στο 1:07 μμ

  1) Ο harryentism μου δημιούργησε πολλές απορίες με το σχόλιό του:

  α) Νομίζεις ότι υπάρχει νορμάλ-λογικός άνθρωπος που ασχολείται με ποιόν κοιμόντουσαν οι αρχαίοι Έλληνες;
  Εσένα από όλη την πνευματική παρακαταθήκη που έχουν αφήσει, αυτό σου έχει μείνει;
  Κρίμα γιατί δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη. Διότι δεν έχουν επιβιώσει σκανδαλοθηρικά περιοδικά της εποχής. Κάτι ψιλά κουτσομπολιά στον Αριστοφάνη μόνο…

  β) Νομίζεις ότι υπάρχει νορμάλ-λογικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τί εθνικότητΟΣ ήταν οι πρόγονοί του; Έχεις δει κανένα μωρό να γεννιέται με τατουάζ εθνική σημαία;
  ή να μιλά εκ γενετής κάποια γλώσσα; για να μην προχωρήσω και σε άλλα παραδείγματα.

  3) Πέρα από την πλάκα, σε ένα νορμάλ-λογικό και πολιτισμένο κράτος,
  ο αντι-σημιτισμός οφείλει να είναι υπόθεση των μη Εβραίων. Είναι απλούστατο: οι Εβραίοι είναι λογικό ότι δεν παραπονούνται εύκολα, από φόβο μήπως χειροτερέψουν την κατάσταση. Όταν αρχίσουν να παραπονούνται οι ίδιοι οι Εβραίοι για αντι-σημιτισμό, ήδη έχουμε φτάσει σε τρομακτικά επικίνδυνες καταστάσεις.

  4) Εδώ η τελική έκθεση για τον Στολίσκο των Ηλιθίων:

  5) τί το ήθελε η «φιλειρηνική ακτιβίστρια» να βγάλει στα κρυφά βίντεο από το Μαβί Μαρμαρά; έβγαλε με τα χεράκια της, τα ματάκια της!
  Εδώ με βελτίωση ήχου, απόσπασμα από το βίντεο της «ακτιβίστριας» Iara Lee, και η μεταγραφή του. Μην ξεχνάμε, ότι το βίντεο το προανήγγειλαν θριαμβευτικά και μας το έτριψαν στη μούρη, ως «απόδειξη» της ισραηλινής «θηριωδίας»:
  http://cifwatch.com/2010/06/13/violence-was-planned-on-the-mavi-marmara-ready-to-fight/

  Η εκδοχή των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο.

  6) Επιστρέφοντας στην ανάρτηση, να προσθέσω ότι η Ελλάδα είχε υπογράψει στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ πριν την αντίστοιχη ισραηλινο-τουρκική συμμαχία του 1996.
  Η Ελλάδα ήταν αυτή που δεν τήρησε ποτέ εκείνη την συμφωνία και ανέβαλε ξαφνικά και προγραμματισμένη κοινή άσκηση.
  Όλα δε τα χρόνια πριν, απέρριπτε τις ισραηλινές προτάσεις για συνεργασία σε διάφορα επίπεδα με μόνιμη επωδό την ελληνική μειονότητα στην Αίγυπτο (ναι, τόσο παλιά) και μετά το ότι δήθεν χρειαζόμαστε την αραβική στήριξη στο Κυπριακό (χορτάσαμε πια από την τόση στήριξη των αράβων)

 3. denis
  Ιουνίου 18, 2010 στο 4:27 πμ

  auto to orgio akoma eine edo? ekato fores eipe oti ta paratise. oust apo do fasistako provokatora akrodexie

 4. Αυτόνοος
  Ιουνίου 20, 2010 στο 1:21 πμ

  Αλήθεια Χαριεντισμέ, ποιό έργο παίζει στα ιδανικά σου ; Ο Βρώμικος Χάρυ ή μήπως «Ο Ανώτερος Χάρυ» ; Κοίτα λοιπόν κυρ-Χάρρυ : Οι Έλληνες είναι γεμάτοι ελαττώματα, με μία ουσιαστική ευχή-κατάρα, το να έχουν πειθώ. Δεν είναι όμως πιό αντισημίτες. Υπερβολικά εγωιστές και παραφουσκωμένα θύματα των γραπτών τους είναι, που όντως έχουν κάνει σοβαρά σφάλματα εναντίον Εβραίων μέχρι σήμερα, τόσο στην αρχαία όσο και στην Βυζαντινή εποχή. Περισσότερο απ’ όλα όμως, είναι δύστυχα θύματα-τηλεκατευθυνόμενοι και όχι με κάποιο καραμπινάτο έμφυτο, μογγολικό έμφυτο του αντισημιτισμού. Αναξιόπιστοι, διεφθαρμένοι, πές όσα θέλεις, όμως πάντα θα τους ξεπερνάει σε φρικιαστικό βαθμό ο Μογγόλος και ο Μεσανατολίτης καρα-Ισλαμιστής. Έχεις σκεφθεί άραγε, αν ο Μωάμεθ είναι παιδί -κατά κάποιο τρόπο- του Βυζαντίου ; Ένα «πωλητήρι» μπαχαρικών που πήρε παράδειγμα επιβίωσης από τους Τιβεριανούς και τη συμπεριφορά τους, εναντίον πολυθεϊστών και Εβραίων ; Να λοιπόν , που βγαίνει πάντα χειρότερος και φρικαλεότερος ο Μογγόλος και ο Άραβας …

  Το πρόβλημά μας, είναι ότι οι Έλληνες είμαστε Αραβο-χρηματοδοτούμενοι. Κανένα κανάλι δεν αναφέρει τη συγκινητική στάση του Ισραήλ, για την Κύπρο. Αυτό λέει πολλά.
  Και σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι να … «στάξουν» μερικά ισραηλινά χρήματα στα ελληνικά ΜΜΕ. Το πρόβλημα είναι να ξεκουμπιστούν αυτοί οι αλήτες και να κάνουμε συνεργασία εξορύξεων, ΜΟΝΟ με Ισραήλ !

  Από Τούρκους έχουμε χύσει πολύ αίμα, από Γερμανούς πάρα πολύ αίμα, επομένως είναι αμαρτία κάθε εμπορική υποτέλεια !
  Το Ισραήλ ούτε την Κύπρο αναγνώρισε, ούτε την σκοπιανή Μακεδονία. Τα ελληνικά κανάλια είναι εκείνα, που ενώ γνωρίζουν πόσο τηλεκατευθυνόμενος είναι ο Έλληνας, αποφεύγουν να τον ενημερώσουν. Αυτοί λοιπόν, όντως είναι εχθροί του Ισραήλ. Δεν μπορεί όμως να είναι εχθρός, ένας τόσο ευκολόπιστος κόσμος, που ονειρεύεται να ξαναψηφίσει φαύλους, για να ελιχθεί οικονομικά, με κομπίνες χαμηλού επιπέδου.

  Οι Έλληνες χρειάζονται λύπηση και όχι μέτρα υψηλής προτεραιότητας.

  Αλλιώς, ανάλογα τα επίπεδα της εκάστοτε ανάγκης (που αμφιβάλω αν διαθέτεις) είσαι έτοιμος να ζωστείς βόμβες για όλους τους άλλους, που είναι σίγουρα εξαιρετικά επικίνδυνοι.

 5. denis
  Ιουνίου 20, 2010 στο 2:06 πμ

  kita na deis pou ta legame edo kai 2 xronia … to blog exelisete the think tang lol

  Του Αθανασιου Eλλις
  H κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, που λαμβάνει διαστάσεις βαθιάς, διαχρονικής ρήξης, έχει διαταράξει τη μέχρι πρότινος στενή συνεργασία της Αγκυρας με το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, εξέλιξη που εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με εβραϊκές οργανώσεις, ενώ χρήσιμη γέφυρα αποτελεί πάντα η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

  Η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Διήρκεσε μιάμιση ώρα και αποφασίστηκαν περαιτέρω κινήσεις. Ταυτόχρονα, ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα προχωρήσουν σε καταχωρίσεις σε εφημερίδες επιρροής, όπως οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, στις οποίες θα αναδεικνύουν την υποκρισία της Τουρκίας η οποία εμφανίζεται να υποστηρίζει τους Παλαιστινίους στη Γάζα τη στιγμή που έχει εισβάλει και συνεχίζει να κατέχει τμήμα της Κύπρου.

  Πριν από τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, σημαντικοί γερουσιαστές και βουλευτές εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι με τον Ταγίπ Ερντογάν, και αυτό πριν από την κρίση στα ανοιχτά της Γάζας. Εξέφρασαν την άποψη πως «η Τουρκία εργάζεται ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ για λύση του Κυπριακού και αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», μίλησαν για συνεργασία σε «θέματα κοινού ενδιαφέροντος» και αναρωτήθηκαν «πώς τολμάει μια χώρα που ευθύνεται για τη γενοκτονία των Αρμενίων και την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, να κατηγορεί άλλες χώρες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου;».

  «Θα αστειεύεστε βέβαια»
  Η Αγκυρα δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη στήριξη του εβραϊκού λόμπι στον χειρισμό θεμάτων όπως είναι η Κύπρος, το Αιγαίο ή η γενοκτονία των Αρμενίων. Ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος είναι πρόσφατο άρθρο της φιλικής προς το Ισραήλ «Ουάσιγκτον Τάιμς» με τίτλο «Η αμερικανοεβραϊκή κοινότητα θέτει τέλος στην υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων στο Κογκρέσο». Αφού αναφέρεται στις πολλές περιπτώσεις στήριξης της Τουρκίας από το εβραϊκό λόμπι, αποκαλύπτει ότι με τις παρεμβάσεις του διευκόλυνε τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς την Τουρκία, τις οποίες προσπαθούσε να περιορίσει το ελληνικό λόμπι, ενώ πέτυχε να μην περάσει ο πετρελαιαγωγός Μπακού – Τσεϊχάν από την Αρμενία. Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φιθ, το εβραϊκό λόμπι «κατέστησε περισσότερο ορατή και κατανοητή» τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και εξασφάλισε τη στήριξή της από διαδοχικές κυβερνήσεις και πολλά μέλη του Κογκρέσου.

  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αυξανόμενος ισλαμικός προσανατολισμός του κ. Ερντογάν, η επιλογή του να προσεγγίσει το Ιράν και οι επανειλημμένες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει κλίμα απαξίωσης για τον ίδιο και τη χώρα του στις εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της ισχυρότερης εξ αυτών, του σκληροπυρηνικού ΑΙPAC, Μορίς Αμιτάι, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει και τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ευθέως πως αν σήμερα κάποιος του ζητούσε να προστατεύσει την Τουρκία στο Κογκρέσο, θα απαντούσε: «Θα αστειεύεστε βέβαια».

  Ελλάδα – Ισραήλ
  Την ελληνοεβραϊκή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον διευκολύνει η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ, όπως έδειξε και η μετρημένη αντίδραση της Αθήνας στην επίθεση των Ισραηλινών κατά της νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη του αρχηγού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Αθήνα και διέκοψε κοινές αεροπορικές ασκήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Αιγαίο. Ομως, μετά τις πρώτες τακτικές κινήσεις, έπονται οι ουσιαστικές στρατηγικές επιλογές, και τη στιγμή που η Τουρκία απομακρύνεται από το Ισραήλ, η Ελλάδα συνεχίζει την καλή σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το εβραϊκό κράτος, χωρίς να διαταράσσονται οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας με τον αραβικό κόσμο, εξέλιξη που ίσως της επιτρέψει να διαδραματίσει ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή στη Μέση Ανατολή.
  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 6. Αυτόνοος
  Ιουνίου 20, 2010 στο 3:45 πμ

  Κάτι είναι και αυτό. Περισσότερο ηθική η αξία του, όχι όμως παραγωγική.
  Εκτιμώ, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βασισθεί σε καθαρόαιμη στρατιωτική συνεργασία.
  Ο ελληνικός στρατός, έχει αποδείξει τόσο κατά την ολοκληρωτική διακυβέρνηση 67-74 ότι αν και ελληνικός περισσότερο συμφέρει τους Τούρκους, όσο και κατά την μετέπειτα αμυντική του αποστολή, ότι βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του, με τυφλά αεροπλάνα, με γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν, με γερμανικά άρματα χωρίς πυρομαχικά και πόσα ακόμα…

  Μέχρι και το Α/Α Άρτεμις σταμάτησε. Το Άρτεμις ενδεχομένως επάνω σε όχημα και με επίγεια βολή, να εξόντωνε κάθε κινούμενο αντικείμενο. Ευτυχώς αξιοποιήθηκε από το Ισραήλ με άλλο όνομα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε για ουσιαστική, παραγωγική συνεργασία. Θα ήταν τραγικό σφάλμα, να στηριχθείς σε τέτοιο στρατό και τέτοιους ηγέτες.

  Όμως το να υποστηριχθείς, ίσως αποδειχθεί καλό.

  Το Κουρδιστάν, αν το καλοσκεφθείς με άλλη οπτική γωνία, έχει αναλάβει την ρεαλιστική εκπαίδευση των Τούρκων Ξηράς σε συνθήκες μάχης, ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποτυπώδη εκπαίδευση των Τούρκων Αεροπορίας -και λιγάκι Ναυτικού- σε συνθήκες …έντασης…

  Η Ελλάδα, προκειμένου να εξιλεωθεί (εφόσον διαθέτει τον απαιτούμενο ανδρισμό) από τις αμέτρητες ώρες αεροπορικής εκπαίδευσης, που έχει παράσχει στους Τούρκους αερο-θεριακλήδες, υπό μορφή «Συντήρησης Πτητικής Ικανότητας», θα πρέπει να θυσιάσει κόσμο και να μην «τραγουδάει» τα γνωστά λογοτεχνήματα, που τόσο καλά γνωρίζει να «σερβίρει»…

  Η διακοπή της αεροπορικής συνεργασίας με το Ισραήλ, απέδειξε για άλλη μία φορά, αν όχι τον «υποτελή λογοτεχνικό γίγαντα», τότε μάλλον την ασχετοσύνη σε εθνικό επίπεδο, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει Διεθνείς Κανονισμούς (San Remo Manual), με τον ίδιο τρόπο που κατά την διάρκεια του Κυπριακού, απέδειξε ότι πάλι ολόκληρος στρατός-κυβέρνηση δεν γνώριζαν ότι με το πραξικόπημα «Σαμσών», ενεργοποιούσαν το άρθρο 3/Συμφωνία Ζυρίχης/1959 δίνοντας δικαίωμα στη Τουρκία να εισβάλει. Μπορεί να μην δικαιούται να μείνει, αλλά η εισβολή ήταν «ελληνικό κατόρθωμα».

  Ας προσέχει το αξιαγάπητο Ισραήλ, διότι η διακοπή της άσκησης «Μίνωας», στη χειρότερη περίπτωση αποτελούσε αρνητικές προθέσεις και βλέψεις της Ελλάδας, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, δυστυχώς αποτελούσε το αληθινό ελληνικό επίπεδο, λανθασμένης εκτίμησης καταστάσεων και απουσίας γνώσεων περί Διεθνών Κανονισμών.

  Οι Έλληνες φίλοι τους Ισραήλ, εκτιμώ ότι καλό είναι να ντρέπονται, παρά να «φουσκώνουν».

  Με εκτίμηση και ντροπή -LOL- Αυτόνοος

 7. denis
  Ιουνίου 20, 2010 στο 11:37 πμ

  otan mousoulmanoi kene mousoulmanous ( kyrgizioi kai ousbekoi eine syngenika fila me tous tourkous ) kanenas den diamartirete. opos episeis me tous 300 000 mousoulmanoun pou skotothikan apo alous mousoulmanous sto darfur
  http://www.netegel.com/genel_videolar/video/ljFBJ8HjcKKQ/kirgizistanda_dehset_dakikalari.html

 8. denis
  Ιουνίου 20, 2010 στο 11:41 πμ

  Του Μάριου Ευρυβιάδη*
  Το 1826 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ κατέσφαξε δημοσίως τους γενίτσαρους, ένα γεγονός γνωστό στην οθωμανική ιστορία ως Βακα-i-Χαϊριζέ (αίσιο τέλος). Το έτος και το γεγονός, σηματοδότησε τις κατοπινές προσπάθειες των Οθωμανών για «μεταρρυθμίσεις» (Τανζιμάτ) ώστε να ελεγχθεί η φθίνουσα πορεία της Αυτοκρατορίας.
  Το ίδιο έτος ο Μαχμούτ Β’ κρέμασε τους τρεις πιο σημαντικούς και πιο πλούσιους Εβραίους της Πόλης και δέσμευσε τις περιουσίες τους. Ο ένας εκ των τριών ήταν και προστάτης της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας της οθωμανικής Βαγδάτης. Μόλις οι Μουσουλμάνοι της Βαγδάτης πληροφορήθηκαν ότι ο προστάτης των Εβραίων στην Υψηλή Πύλη απαγχονίστηκε, ξεχύθηκαν κατά των Εβραίων της Βαγδάτης σε ένα όργιο αίματος, βιασμών και εξανδραποδισμού.

  Οι απαγχονισμοί του 1826 και το πογκρόμ της Βαγδάτης σημάδεψαν τόσο πολύ τους Εβραίους, ώστε από τότε μέχρι τις αρχές του 1950 κάθε Σάββατο στις συναγωγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας καθιέρωσαν συγκεκριμένη προσευχή, που μνημόνευε τους τρεις και τα θύματα του πογκρόμ.

  Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 το κράτος του Ισραήλ έδωσε εντολή στους Εβραίους της Πόλης να τερματίσουν το μνημόσυνο και τη συγκεκριμένη προσευχή. Την ίδια περίοδο το κράτος του Ισραήλ απαγόρευσε την κυκλοφορία στο Ισραήλ μιας παγκόσμιας λογοτεχνικής επιτυχίας. Τη νουβέλα «Τhe FortyDays ofΜusa Dagh» (Οι Σαράντα Μέρες του Όρους του Μωυσή). Η νουβέλα καταγράφει τις 40 μέρες πολιορκίας και αντίστασης, μέχρι την τελική σφαγή, ενός αρμενικού χωριού στη Μικρά Ασία, στο Όρος του Μωυσή. Η νουβέλα είχε τρομακτική απήχηση στο νεόδμητο κράτος του Ισραήλ.

  Καλώς ορίσατε στις σχέσεις Τουρκο-Οθωμανών και Εβραίων. Είναι και αυτές σχέσεις υποτέλειας και ραγιαδισμού σχεδόν αντίστοιχες με τις δικές μας (Στην εβραϊκή και αραβική η έννοια του ραγιαδισμού αποδίδεται με το αραβικό dhimma. Οι ραγιάδες είναι dhimmies και ο ραγιαδισμός dhimmitude).

  Μετά το 1948-49, όταν δημιουργήθηκε το εβραϊκό κράτος, οικοδομήθηκε η σύγχρονη έκφανση του ραγιαδισμού μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. Αυτή πήρε τη μορφή μιας υπέρ των Τούρκων λεόντειας συμμαχίας. Πέραν των στρατιωτικών και άλλων διαστάσεών της, η συμμαχία αυτή επέβαλε στους Ισραηλινούς την πολιτική στήριξη των Τούρκων, σε διεθνή πολιτικά και οικονομικά φόρα, καθώς επίσης και την καλλιέργεια της εικόνας της Τουρκίας στη Δύση ως κράτος «μοντέλο» και ως κράτος «ανεκτικό και φιλειρηνικό». Την εικόνα δηλαδή που κυριαρχεί στη Δύση και τον κόσμο από το 1950 μέχρι σήμερα.
  Για να ακριβολογήσω, το Ισραήλ συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της εικόνας της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμμαχίας της με την Άγκυρα. Ωστόσο τον καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η Ουάσινγκτον σε άμεση συνεργασία και συνέργια με Ιερουσαλήμ και Άγκυρα (χωρίς να λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή, δηλ. οι Εγγλέζοι).

  Στη λεόντειο αυτή σχέση, τη ραγιαδίστικη δηλαδή, το Ισραήλ έπρεπε να μη φαίνεται ούτε να ακούγεται. Έπρεπε να εξυπηρετεί και να γνωρίζει πάντοτε τη θέση του. Μάλιστα, τόσο Εβραίοι όσο και Τούρκοι έχουν περιγράψει τη σχέση αυτή ως σχέση της «ανεπίσημης ερωμένης». Ήταν μια σχέση κάθετη ακριβώς όπως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τόσο τις διεθνείς τους σχέσεις όσο και αυτές εντός της κοινωνίας τους που είναι ιεραρχικά δομημένες.

  Ποια τα οφέλη του Ισραήλ; Μας τα θύμισε πρόσφατα δημόσια ο διευθυντής της Μοσάντ 1998-2002, Εφρέμ Χαλεβί: Υπάρχει, υπογράμμισε, «μια βαθιά κατανόηση» στο Ισραήλ για τη θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει, λέει ο Χαλεβί, «επίγνωση της ιστορίας», «κοινά συμφέροντα» και «χρόνια ειλικρινούς και βαθιάς συνεργασίας» ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία που αξίζουν και πρέπει να «προστατευθούν». Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με χρόνο και σκληρή διπλωματία, οι δύο χώρες θα τα ξαναβρούν.

  Δεν είναι μόνο ο Χαλεβί που τα λέει αυτά. Αν μελετήσει κανείς επισταμένα το δημόσιο διάλογο και τα δημοσιεύματα γύρω από την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ, θα διαπιστώσει ότι ο «σκληρός πυρήνας» του ισραηλινού κράτους δεν ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» της βαθιάς σχέσης υποτέλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και Τουρκο-Οθωμανών και Εβραίων. Η επίσημη δημόσια κριτική που ασκείται κατά της Τουρκίας αφορά σε ζητήματα τακτικής και όχι στρατηγικής.

  Κάθε κρίση προσφέρει και ευκαιρίες, λέει το γνωστό γνωμικό. Θα μπορούσε μία ευρηματική στρατηγική από Αθήνα και Λευκωσία να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την παρούσα κρίση και κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

  Κάτι τέτοιο ωστόσο προϋποθέτει αυτογνωσία, γνώση και επίγνωση. Κυρίως προϋποθέτει την αποβολή της δικής μας ραγιαδίστικης συμπεριφοράς. Είναι ψηλά δηλαδή ο πήχης για να ξεπεραστεί. Ο νεο-ραγιαδισμός έχει εγκατασταθεί για καλά στα μυαλά των ταγών μας. Και η χαμέρπειά τους έχει γίνει φύση. Οι Ισραηλινοί τουλάχιστον κρατάνε κάποιες αποστάσεις από τους Τούρκους ενώ διατηρούν, στο τέλος της ημέρας, έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό λόγο. Αντίθετα, οι δικοί μας ταγοί και μαζί τους οι πρόθυμοι και προοδευτικοί διανοούμενοι και οι λογής-λογής διεθνιστές σε Ελλάδα και Κύπρο αδημονούν για τον εναγκαλισμό των Τούρκων, αποζητούν την τουρκική ειρήνη και μαζί της και ένα αίσιο τέλος θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Για ν’ αγιάσουν προφανώς.
  ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 9. Αυτόνοος
  Ιουνίου 20, 2010 στο 1:15 μμ

  Αρκετά ενδιαφέρον.
  Νομίζω ότι οι dhimmies δεν είναι απλά ραγιάδες (raya), αλλά και έχουν μεταπηδήσει θρησκευτικά.

  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Ας πάω σε αυτό που θεωρώ το κυριότερο ζήτημα όλων – και ας φανεί κάμποσο άσχετο : Η παιδεία ως προς τη θρησκεία.
  Ας γινόμουν ξανά νέος και τότε, 1 πράγμα θα απαιτούσα να ξεκαθαρίζεται σε κάθε γνωριμία μου και 1 πράγμα θα απαιτούσα να έμπαινε έκθεση σε όλα τα ελληνικά σχολεία :

  Εάν είχατε μόνο μία επιλογή στη ζωή σας, τι θα διαλέγατε ; Να κατηγορήσετε τους Εβραίους για τη σταύρωση ή να τους ευχαριστήσετε που σας πρόσφεραν ένα άτομο -ή ό,τι ήταν- τον Ιησού ;

  Από αυτό και ύστερα, θα μπορούσα να αντλήσω περισσότερη επαφή με τα εσώψυχα, τόσο ως προς τις ελληνικές επιδιώξεις, όσο και ως προς τις προδιαθέσεις.

  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  Ο Μέγας Μπεν Γκουριόν ξετίναξε όλη την τουρκική νομοθεσία, σε σημείο να τον διώξουν οι Τούρκοι (που κατείχαν τότε το έδαφος του Ισραήλ) ως επικίνδυνο άτομο.
  Όσον αφορά τον χαρακτήρα του, προτιμούσε να είναι επιθετικός παρά λογοτέχνης. Γι αυτό και έστησε τη γαλανόλευκη, το 1948.

  Λογικά, η Τουρκία ζήτησε από τις δυνάμεις, ως αντάλλαγμα την Κύπρο, προκειμένου να μην τσινίσει και ο ελληνικός ραγιαδισμός, συγκυριακώς, την προσέφερε απλόχερα. Αν παρατηρήσει κανείς τις «συμπτώσεις», βλέπουμε ότι η Τουρκία, αν και κατείχε τα εδάφη, αν και είχε συμφέροντα, αναγνώρισε αμέσως το Ισραήλ. Ενώ η Ελλάδα, το αναγνώρισε μόλις το 1992 !

  1974-1948=26 χρόνια ύποπτης συναλλαγής. Χωρίς αναγνώριση του Ισραήλ. Χωρίς πολλά πράγματα. Εγώ θα την ονόμαζα «Μυστική Σκυτάλη» στους Κεμαλικούς. Ο λόγος είναι ότι οι μουσουλμάνοι δεν θα μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση για τα «πρώην ισραηλινά εδάφη» τους μέσω της Κύπρου, διότι η Κύπρος βοηθούσε ανέκαθεν. Βοηθούσε να φυλακίζονται οι Εβραίοι πρόσφυγες, βοηθούσε να εκπέμπει ο σταθμός της Μέσης Ανατολής στο έδαφός της, βοηθούσε σε διάφορους τομείς. Μόνο ένας Κεμαλικός θα παρέκαμπτε την συμβολή της Κύπρου στο Ισλάμ, ώστε να ζητήσει αντάλλαγμα.

  Γι αυτό και εκτιμώ ότι η Ελλάδα, «ψήφισε» Κεμαλικούς (από τότε) έχοντας κάποιο πρόσχημα, προκειμένου να δώσει αυτήν την… «μυστική σκυτάλη» στην Τουρκία.
  Ολόκληρη χούντα, για να περάσει έτσι, τόσο κανονικά και με το νόμο, η μισή Κύπρος στους Τούρκους, πολύ Βυζάντιο θυμίζει αδελφέ μου …

  Μυστήρια Σύμπτωση :
  Και η Κύπρος έμεινε με μισή πόλη, όπως ήταν μισή η Ιερουσαλήμ.
  Και η Κύπρος άδειασε από στρατό πριν την εισβολή, όπως αδειάσανε τους Παλαιστίνιους οι Άραβες από τα ισραηλινά εδάφη, πριν την εισβολή.

  ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
  Η Τουρκία, για κάθε μέρα που το Ισραήλ θα γίνεται ισχυρότερο, θα ζητάει όλο και και γρηγορότερα, κάποιο αντάλλαγμα από την Κύπρο, από τη Θράκη ή και από το Αιγαίο.
  Οι Έλληνες, είναι τόσο ανίκανος, αποδιοργανωμένος και τόσο θρασύδειλος λαός, που θα προτιμήσουν να πουλήσουν το Ισραήλ (ίσως και σε κάποια κρίσιμη στιγμή) εικάζοντας εσφαλμένα, ότι ίσως έτσι, να σώσουν κάποια εδάφη τους, από την τουρκική εκδίκηση.

  Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάει, ο θαυμαστός λαός του Ισραήλ.

  Η παραμικρή εναπόθεση βασικών ελπίδων σε Έλληνες, μπορεί να αποβεί ζημιογόνος.
  Ποιός -αλήθεια- χρειάζεται στήριξη από τον πιό διεφθαρμένο και λογοτεχνικό παγαπόντη κόσμο ; Αρκεί ένα απλό παράδειγμα, με τος εκλογές, όπου η Ν.Δ έχασε μόλις 10% από τους πιστούς των σκανδάλων της. Καταλαβαίνουμε για τί λαό μιλάμε ;

  Ο Έλληνας έχει ψώνιο να παραχωρεί τα εδάφη του, τα δικαιώματά του, τα σύνορα, τις περιοχές του σε λαθρομετανάστες, τις συντάξεις του – και ύστερα να μεταστρέφει τη χασούρα του σε δικαιολογίες, ότι επρόκειτο για πολιτισμό, ότι ήταν αγάπη, ότι επρόκειτο για αριστερά, για σοσιαλισμό, για διάφορα.

  Ας μην συγκρίνουμε το «χωριό του Αστερίξ» που ονομάζεται Ισραήλ (και κάποιους καταναγκαστικούς ελιγμούς ως προς την Τουρκία), με τον ελληνικό καθαρότατο ραγιαδισμό. Άποψή μου.

  Θα άφηνε ποτέ ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, να μπούνε τόσοι Ισλαμιστές Αλβανοί, όπως το 1990, χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα νόμιμο ; Πολύ γερμανιλίκι, όπως και με τη Βοσνία, τόση στήριξη…

  Τα χαρτιά μου λογικά, υπάρχουν στα αρχεία της Virginia. Με χαμένους και ηττοπαθείς εγώ δεν κάθομαι, είχα πει τότε. Αφού είδα ότι είμαστε χαμένοι που μόνο λογοκρισία και λογοτεχνία πουλούσαμε στους αιώνες, είχα δηλώσει για πράσινη κάρτα το 91-92 και αν μου έδιναν και τον Σαμαρά σε 1 μικρό δωμάτιο για μερικές ώρες, θα δεχόμουν να εργαστώ ως σκλάβος για την υπόλοιπή μου ζωή …

  Θα έμπαινα σε 1 αμερικάνικο αστυνομικό τμήμα (το θυμάμαι σαν σήμερα) και με πρόσχημα ότι ήθελα να μάθω πού έχει Έλληνες για να πάω, θα τους ρωτούσα με χαμόγελο. Μετά, θα απέφευγα αυτές τις περιοχές όσο και τις τούρκικες…

  Αν συνεχίσουν αυτά τα σκουλήκια, να πολεμάνε την ελληνική γαλανόλευκη, τόσο πιό ψηλά θα προσπαθώ εγώ, να κρατήσω και να δω την σπουδαιότερη και πιό δοκιμασμένη γαλανόλευκη του πλανήτη, τη γαλανόλευκη του Βασιλιά Δαβίδ και των ανθρώπων του.

  Οι Ισραηλινοί δεν ραγιαδίσανε. Αποκλείεται τόσο κυνηγημένος λαός να αξίζει τέτοιο μέτρο από τον συνομιλητή. Ο συμπατριώτης είναι αλλιώς και αυστηρός όσο πρέπει για να μην χαθούν οι αξίες. Ο συνομιλητής όμως (εγώ) δεν έχει το δικαίωμα να το παρεξηγήσει και να πάρει θάρρος ή δικαίωμα.
  Ξέρω ότι έχω την ικανότητα, να μην παρεξηγώ κάποια παράπονα, ως καταδίκες. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

  Καλή τύχη.
  Ψηλά, γαλανά !

 10. harryentism
  Ιουνίου 22, 2010 στο 10:25 πμ

  Αυτονομε,νομιζεις οτι καταγεσαι απο (αρχαιους) ελ,αρα εισαι ψυχοπαθης…

  Τετοιους σαν εσενα αξιζουν οι ΙσραελοΑμπραβοΚοενηδς,με τους μικτους γαμους & τα μουλικα τους,τετοιους τρωνε στη μαπα…

  Το Ισραηλ εχει αναγνωρισει τη Μακεδονια.

 11. Αυτόνοος
  Ιουνίου 22, 2010 στο 12:48 μμ

  Κοίτα κυρ-Χάρη, αν δεν κατάγομαι από αρχαίους, τότε μόνο θα είμαι ψυχοπαθής. Πήγαινε τώρα εσύ, να κάνεις βόλτα με το διαστημόπλοιο της καταγωγής σου και μην ασχολείσαι με «γήινα» ψέματα.

  Σου ξαναλέω, ότι δεν έχεις γνωρίσει Εβραίους και σίγουρα προσπαθείς κάποιο «πονηρό» υποτίθεται, στόχο σου. Δεν μιλάνε έτσι με αυτούς τους ανθρώπους. Θυμίζεις ισλαμική αποστολή αυτοκτονίας. Δεν μπορεί να είσαι Εβραίος.

  Οι Κοέν ή οι οποιοιδήποτε αξίζουν σίγουρα καλύτερους από εμένα. Εσύ αναρωτιέμαι γιατί εν τω μεταξύ, εσύ να αξίζεις τέτοια «καμπούρα» και τόσο «γαμψά νύχια» σε σημείο να γρατζουνάς το πληκτρολόγιό σου. Κανονικά, όταν ο κόσμος πλησιάζει Εβραίους, τότε ηρεμεί και αισθάνεται καλύτερα, απ’ όσο ξέρω.

  Κάποιο είδος φανατικού πρέπει να είσαι, από εκείνους που μόνο με θαύματα σώνονται. Θα προσευχηθώ και για εσένα, αν έχω το χρόνο.

 12. denis
  Ιουνίου 23, 2010 στο 4:03 πμ

  harouli sto eipa kathara oti kai ego apo tous turkous katagome . esys oi makedontsi tou ouraniou toxou den to peirate akoma xambari oti eiste slavoi

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: